Surprinde-ţi partenerul cu ţinute şic, la modă şi apreciate de designeri importanţi de Valentine's Day, dar şi de Dragobete! Întotdeauna, un look îngrijit va atrage privirile celor din jur şi mai ales ale persoanei iubite. Noi îţi propunem mai multe variante de haine în culoarea iubirii, roşu, cu ajutorul cărora cu siguranţă te vei simţi bine în pielea ta. 

Roşu, o culoare apreciată de milenii

Prima referinţă despre această culoare datează din Epoca Fierului, când Omul de Neanderthal folosea oxidul de fier pentru a reda nuanţa caldă a sângelui şi a vieţii în arta rupestră.

În Egiptul Antic, numai în Delta Nilului avea o semnificaţie pozitivă: în rest, roşul era asociat cu Zeul-duşman Seth.

În mitologia romană, roşul era culoarea zeului războiului, Marte, şi nuanţa asociată cu armata. Soldaţii purtau tunici roşii, iar generalii, pentru a celebra victoriile, îşi vopseau corpul în întregime în roşu.

Miresele din Roma antică purtau la nuntă un şal roşu, numit flammeum, pentru a îndepărta spiritele rele care ameninţau să le distrugă ziua specială.

În China şi în cea mai mare parte a Asiei, roşul este culoarea norocului, a fericirii şi prosperităţii. Din acest motiv, miresele din China poartă, în mod tradiţional, rochii de culoare roşie.

Covorul roşu nu este o invenţie a industriei cinematografice, asociată doar ceremoniei Oscarului. De fapt, cea mai timpurie referinţă la mersul pe un covor roşu se află în opera lui Eschylus, din 458 î.Hr., când eroul Agamemnon se întoarce triumfător din Războiul Troian şi este întâmpinat de soţia sa, Clitemnestra, cu o cărare purpurie pe care să meargă.

Roşul a devenit şi culoarea revoluţiei, Rusia sovietică adoptând un steag roşu în urma Revoluţiei Bolşevice din 1917, urmată, ulterior, de China, Vietnam şi alte ţări comuniste.

În arta tradiţională creştină, roşul era culoarea sângelui jertfei lui Hristos şi al martirilor, a iubirii arzătoare şi a flăcărilor de Rusalii ale Sfântului Duh. Papa şi cardinalii au purtat această culoare şi încă o fac în prezent.

Însă şi femeile desfrânate erau înveşmântate în roşu, iar idolii popoarelor păgâne erau deseori vopsiţi şi fardaţi în roşu. În Apocalipsa Sfântului Ioan, “desfrânata cea mare” era „înveşmântată în purpură şi stacojiu” şi călăre pe un monstru cu şapte capete. Pornind de aici, roşul a devenit culoarea infernului şi a diavolului. Ca atare, lumina roşie a felinarelor localurilor de noapte simbolizează petrecerile intime şi prostituţia.

Bluză H&M (89,99 lei)

Bluză H&M, (89,99 lei)

Pantaloni ZARA (159,90 lei)

Pantaloni Zara, (159,90 lei)

Rochie C&A (99,99 lei)

Rochie C&A, (99,99 lei)

Fustă dames.ro (150 lei)

Fustă dames.ro, (150 lei)

Portofel Mohito (59,99 lei)

Portofel Mohito, (59,99 lei)

Rochie Orsay (139,99 lei)

Rochie Orsay, (139,99 lei)

Bluză Dames.ro (120 lei)

Bluză dames.ro, (120 lei)

Pantofi DeeZee, magazin CCC (99,99 lei)

Pantofi DeeZee, magazin CCC, (99,90 lei)

Geantă Meli Melo (149,99 lei)

Geantă, Meli Melo, (149,99 lei)

Sacou Reserved, (199, 99 lei)

Sacou Reserved, (199,99 lei)

Cămaşă Zara (129,90 lei)

Cămaşă Zara, (129, 99 lei)

Cămaşă Reserved (99,99 lei)

Cămaşă Reserved, (99,99 lei)

Foto: Shutterstock