"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar şi de substanţe chimice, care pot scăpa în procesul tehnologic şi contaminează alimentele. De aceea, este necesar controlul strict al procesului tehnologic în tot lanţul alimentar",a spus Victor Olsavszky,cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii,care în acest an a avut loc pe data de 7 aprilie.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică,una dintre afecţiunile frecvent întâlnite este boala diareică acută,o afecţiune infecţioasă care poate fi cauzată de nerespectarea igienei personale sau a regulilor pregătirii şi a păstrării produselor alimentare.

O altă afecţiuni care ţine de igiena alimentară este trichineloza-o boală parazitară care este transmisă la om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată,care conţine larvele parazitului Trichinella.

Specialiştii atrag atenţia că bacteria Samonellase găseşte în principal în ouă. Simptomele bolii sunt,ca la orice boală infecţioasă pe tractul digestiv,greţuri,vărsături,dureri de stomac,diaree şi stare generală alterată. Unele forme ale bolii trec fără tratament,doar cu echilibrarea hidrică,altele necesită tratament,internare în spital,în timp ce formele grave por duce chiar la deces.