Limoncello – digestivul cu lămâie

 

Ai nevoie de (pentru 750 ml)

-        6 lămâi

-        350 g zahăr

-        ½ litri de apă

-        ½ litri alcool de 90°

Speli lămâile bine cu apă,le descojeşti fin,fără partea albă care este amară. Laşi coaja la macerat în alcool,timp de o săptămână,în recipient bine închis,într-un loc răcoros şi ferit de lumină (în cămară,spre exemplu,sau într-un dulap pe balcon). Faci apoi un sirop cu apă şi zahăr:laşi la fiert 20 de minute şi aştepţi ca zahărul să se dizolve complet. Strecori alcoolul în care s-a macerat coaja,îl amesteci cu siropul rece. Păstrezi băuturarezultată în frigider sau în congelator (nu îngheaţă datorită alcoolului). Serveşti foarte rece.

 

 

Lichior cu rom alb şi zmeură

 

Ai nevoie de (pentru 500 ml):

-        2 mâini de zmeură congelată

-        ½ litri de rom alb

-        1 pahar cu sirop concentrat de zahăr brun

Laşi la macerat zmeura în rom timp de o săptămână. Strecori,adaugi siropul de zahăr brun în proporţia dorită,după gust. Păstrezi la rece.

 

 

Vin cu portocale dulci

 

Ai nevoie de (pentru 5 litri):

-        5 litri de vin rosé sec sau demi-sec

-        3 portocale dulci bine spălate,şterse şi tăiate bucăţi

-        1 baton de vanilie

-        1,5 kg zahăr (sau după gust)

-        750 ml alcool din fructe

Amesteci într-un vas fructeletăiate bucăţi împreună cu celelalte ingrediente. Laşi la macerat 40 de zile,într-o damigeană (sau într-un borcan de sticlă închis ermetic). Agiţi recipientul zilnic. Apoi strecori şi pui în sticle.