Inflamaţia se manifestă în forme diferite. Inflamaţia care se caracterizează prin umflare,durere poartă numele de inflamaţie acută şi este,de fapt,bună pentru organism. Procesul de vindecare face ca zona lezată să se vindece câteva zile mai târziu.

Inflamaţia cronică,pe de altă parte,nu este atât de bună. În loc să ajute corpul să se vindece,aceasta poate fi semnul unor probleme de sănătate,de la artrită la Alzheimer,diabet şi chiar pierderea părului.

Simptomele de mai jos nu sunt neapărat un motiv de auto-diagnosticare a inflamaţiei cronice,şi asta pentru că aceste simptome pot fi cauzate de o serie de alţi factori.

 

Eşti deprimată

 

Andrew Miller,medic şi profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Şcoala de Medicină,Emory,crede că inflamaţia poate fi o cauză a bolii.

„Dacă te uiţi la pacienţii cu boli de inimă care sunt deprimati,poţi vedea că au markeri de inflamaţie mai mare decât pacienţii cu boli de inimă,care nu sunt deprimaţi“,spune specialistul. Iar pacienţii bolnavi de inimă nu sunt singurii. Atunci când oamenii de ştiinţă au indus medical inflamaţia,ca tratament pentru pacienţii cu cancer de piele,au observat o creştere a depresiei şi a oboselii.

În propria sa cercetare a fenomenului,Miller a observat că unele creşteri minore ale inflamaţiei pot creşte riscul de depresie. Mai mult,studii recente au arătat că exerciţiile fizice şi acizi graşi Omega-3,care reduc inflamaţia,pot trata depresia.

 

Te doare stomacul foarte tare

 

Nu e de mirare că aşa-numita boală inflamatorie intestinală este cauzată de intestinul inflamat. Şi simptome comune ale afecţiunii-diaree,durere,crampe abdominale şi constipaţie-provoacă disconfort mai tot timpul. Dar cercetătorii cred că inflamaţia duce la intensificarea unor altor probleme de stomacul. Boala celiacă,care provoacă intoleranţă la gluten şi sindromul de colon iritabil,sunt,de asemenea,considerate a fi simptomele exterioare ale inflamaţiei.

 

Eşti obosită tot timpul

 

Dacă lucrezi foarte mult,dormi puţine ore pe noapte şi eşti încărcată de griji,este posibil să te confrunţi cu oboseală extremă. Dar toate aceste simptome pot apărea şi din cauza inflamaţiei,avertizează cercetătorii.