Iubeşte-l şi îngrijeşte-l în mod responsabil şi-ţi va fi loial şi te va susţine în felul lui onest,aşa cum numai animaluţele o pot face. Aşa că,pentru ca totul să fie roz şi să vă bucuraţi unul de altul în fiecare zi,fără ca problemele să devină o rutină,iată ce nu trebuie să faci:

Nu-i neglija sănătatea

Ai grijă de sănătatea lui,respectă perioadele de vaccinare şi vizitele la doctor. Anticiparea este reţeta unei sănătăţi garantate. Trebuie să te prezinţi cu “odrasla” la veterinar,pentru a-i face carnet de sănătate şi toate investigaţiile necesare:vaccin,deparazitare internă şi externă (acestea trebuie efectuate periodic,de preferat exact la termenul precizat de medic). Nu ezita să-i pui medicului întrebari sau să ceri lămuriri! Respectarea acestor lucruri nu va face decat să vă ajute pe amândoi. În primul rand,că sănătatea lui,înseamnă şi sănătatea ta,iar fericirea lui este egală cu fericirea ta (un căţeluş vesel şi pus pe joacă nu va face decât să-ţi însenineze ziua). Dacă observi o schimbare în comportamentul câinelui tau,lipsa poftei de mâncare,tristeţe exagerată,mergi cu el la medicul veterinar.

Nu-l hrăni după ureche

Adică fii atentă la hrana pe care i-o oferi – aceasta trebuie să fie potrivită vârstei,stării de sănătate şi,uneori,rasei câinelui tău. Un câine sănătos este dispus să se joace,are năsucul umed şi poftă de mâncare.Te poti consulta cu medicul veterinar,în cazul în care consideri că mâncarea conţine prea multe E-uri sau ingrediente de care nu ai auzit. Acesta îţi va recomanda,probabil,încă de la prima vizita,o anumită hrană pentru micuţul tău. La capitolul hrană,reţine un aspect extrem de important! Mulţi cred că oasele fac bine câinilor,dar este greşit.

Nu uita de igiena căţeluşului

Ai grijă să-l speli cu un şampon special,care se găseşte la orice cabinet veterinar sau la magazinele speciale. Este important să utilizezi produse speciale pentru câini. Despre cât de des ar trebui “sa-i bagi rufele la spalat” companionului blănos,veterinarii recomandă o dată pe săptămană,pentru a alunga praful,acarienii şi chiar MRSA – virusul stafilococ cel mai rezistent. Este,de asemenea,foarte importantă şi îngrijirea dinţişorilor. Dacă periajul ţi se pare dificil sau de nerealizat,din cauza temperamentului mult prea jucăuş al căţelului,poţi apela cu încredere la acele gustărele de mestecat,care ajuta enorm la curăţarea eficienta a danturii canine. Desigur,este minunat dacă poţi alterna oferirea acestor gustărele cu perierea dinţisorilor,dacă ai răbdare şi înţelegere din partea blănosului.

Nu uita de educaţie

Pentru a avea un câine aşa cum ţi-l doresti,trebuie să acorzi atenţie acestui aspect în special când animăluţul este în creştere. Un câine nu este o bucată de plastilină cu care te poţi juca,dar îl poţi “modela” un pic. Este un animal extrem de inteligent şi de sensibil,care te va iubi necondiţionat. Este un bun companion şi poate fi un prim-prieten excelent pentru copilul tău. Deoarece este o fiinţă bazată pe mişcare,are nevoie de exerciţii zilnice de alergare,pe care i le poţi oferi prin aruncarea mingiilor de tenis si chiar prin reprize de jogging,în parc.Toţi câinii ar trebui să se bucure de cel puţin 45-60 de minute de mişcare zilnică.

Nicio zi fără răsfăţ

Dacă-i oferi mâncare “pe tavă” şi nu mai pridideşti în a-i da să guste din tot ceea ce ai prin frigider,îi dai să mănânce şi ceea ce nu ar trebui! O astfel de exagerare l-ar putea costa pe patrupedul tău sănătatea:kilograme în plus,un aspect nedorit şi o stare de epuizare. Va urma sedentarismul,deoarece nu va mai fi în stare să-şi ducă ”trupuşorul” doar cu ajutorul celor patru lăbuţe care cândva,alergau foarte repede.