6 ecranizări ale unor cărţi de dragoste celebre

1 carti de dragoste1 jpg jpeg

Romantismul este un curent care a atins apogeul în jurul anilor 1800 şi a influenţat mişcarea artistică, literară şi intelectuală de la acea vreme. Tema iubirii este des întâlnită în literatură şi se caracterizează prin idealism şi dorinţa de libertate. De asemenea, în romanele de dragoste se pune foarte mult accentul pe exprimarea sensibilităţii, dar şi pe scenele istorice, pe condiţia omului, singurătate ori moarte.

De-a lungul timpului, literatura de dragoste a oferit cititorilor adevărate capodopere, care au inspirat ecranizări ce au înregistrat acelaşi succes pe care l-au avut şi romanele de dragoste. Din categoria cărţilor de dragoste fac parte şi anumite opere ce au devenit clasice şi care şi-au păstrat importanţa culturală de-a lungul timpului.

În continuare, îţi prezentăm o listă a celor mai cunoscute ecranizări care au la bază cărţi de dragoste ce au intrat în istorie:

White Hot, de Sandra Brown

Filmul spune povestea frumoasei protagoniste Sayra Hoyle, care se bucură de o carieră de succes în oraşul american San Francisco, dar care, atunci când revine în oraşul ei natal, se confruntă cu relaţia dificilă pe care o are cu tatăl ei. Tema acestei poveşti dramatice o vei întâlni şi în alte cărţi ale Sandrei Brown, autoarea fiind recunoscută pentru stilul ei aparte de a prezenta conflictele dintre oameni.

Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell

Una dintre cele mai populare cărţi de dragoste, câştigătoare a Premiului Pulitzer şi apreciată la nivel internaţional, Pe aripile vântului a fost tradusă în mai multe limbi. Ecranizarea romanului din anul 1939 este una dintre cele mai vizionate şi a înregistrat cele mai mari încasări. Filmul spune povestea iubirii dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Războiul Civil. Filmul a fost recompensat cu zece premii Oscar şi se bucură în continuare de admiraţia cinefililor, dar şi a cititorilor, care sunt fascinaţi de dramatismul dintre pagini.

Mândrie şi prejudecată, de Jane Austen

Acţiunea filmului, bazat pe romanul cu acelaşi nume, se desfăşoară în Anglia rurală, iar în prim plan este familia Bennet. Personajele principale sunt Elizabeth şi Darcy între care se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste, presărată cu replici inteligente şi emoţionante. Unul dintre cele mai apreciate romane de dragoste din toate timpurile, Mândrie şi prejudecată s-a bucurat de mai multe ecranizări şi adaptări pentru televiziune. Cea mai cunoscută adaptare cinematografică, nominalizată la Oscar, este cea în care actriţa Keira Knightley o interpretează pe Elizabeth, unul dintre personajele principale.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

Un roman de o deosebită importanţă pentru literatura universală, Anna Karenina spune povestea a două cupluri din aristocraţia rusă, care dezvăluie cititorului diferite ipostaze ale vieţii de familie, dar şi intrigile amoroase prin care vor trece personajele. Este un roman care, de asemenea, s-a bucurat de mai multe ecranizări, iar cea din 2012 a obţinut 4 nominalizări la Oscar. A primit Premiul Academiei pentru cele mai bune costume. Această ecranizare în regia lui Joe Wright a fost filmată în Rusia, de aceea când vei vedea filmul vei avea o mai bună perspectivă asupra scenelor fimate, dar şi o mai bună înţelegere a acţiunii din carte. 

Mic dejun la Tiffany, de Truman Capote

Romanul a fost ecranizat în 1961 în regia lui Blake Edwards şi spune povestea unui scriitor ce îşi aminteşte întâlnirea din New York cu Holly Golightly, pe care a cunoscut-o cu cincisprezece ani în urmă. Naratorul, care este şi persoajul principal, devine fascinat de stilul excentric al lui Holly, de care se apropie tot mai mult, mai ales că, pe parcursul anului în care se întâlnesc, aceasta îi dezvăluie din personalitatea şi mentalitatea ei. Romanul, scris într-o manieră simplă şi minimalistă i-a adus succes autorului atât în rândul cititorilor cât şi în rândul criticilor.

Memoriile unei gheişe, de Arthur Golden

2 memoriile unei gheise jpg jpeg

Un roman istoric, în care autorul Arthur Golden, spune povestea gheişei Sayuri înainte şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Ecranizarea a avut premiera în 2005 şi a fost criticată de japonezi, dar şi de chinezi, atât din cauza actriţelor distribuite, cât şi pentru aspectul istoric prezentat, care a condus la creşterea tensiunii politice deja existente între cele două ţări. În ciuda criticilor, filmul a avut 29 de nominalizări la Oscar şi a primit 3 statuete.

Genul romantic a oferit omenirii unele dintre cele mai importante cărţi, iar unele dintre acestea au devenit clasice. Romanele de dragoste reprezintă o lectură uşoară şi relaxantă, perfectă pentru serile când vrei să te laşi pradă emoţiilor puternice.

          



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg