Ce sunt afecţiunile gingivo-paradontale?

Afecţiunile gingivale apar atunci când placă bacteriană acoperă dintîi şi irită gingiile,care se inflamează. Primul simptom care trebuie să te îngrijoreze este sângerarea dinţilor. Gingivita este prima fază a afecţiunilor gingivale,atunci când acestea sunt inflamate şi sângerează.

“Gingivitele netratate perioade lungi de timp pot evolua spre afecţiuni mai grave cum sunt parodontitele/parodontopatiile. Pe măsură ce parodontita evoluează,osul care fixează dintele în maxilare se retrage şi dinţii încep să se clatine. Dacă boală nu este oprită la timp,în final dinţii ies singuri din os. Din acest motiv,parodontita a devenit principala cauză a pierderii dinţilor”,spune medicul stomatolog Andra Custura.

Semne şi simptome

Unul dintre primele semne este apariţia sângerării în jurul dinţilor în timpul spălatului pe dinţi sau în timpul meselor. Un alt semn este mirosul neplăcut al gurii. O situaţie care reprezintă o urgenţă din acest punct de vedere este dacă observaţi dinţi care se clatină.

Semnele afecţiunilor gingivale sunt în general greu de recunoscut,însă sunt detectate foarte repede de către un medic stomatolog. Pe măsură ce înaintăm în vârstă,sistemul nostru imunitar îşi pierde eficacitatea comparativ cu vârstele anterioare,iar scăderea imunităţii poate contribui la apariţia afecţiunilor gingivale. Acestea pot duce la retracţia gingivală şi la expunerea din ce în ce mai mare a suprafeţei dentare. Rădăcina dintelui este mult mai vulnerabilă la atacurile acizilor generaţi de placa bacteriană. În plus,situaţia se agravează deoarece placa bacteriană se acumulează mai întâi la marginea ţesutului gingival,acolo unde începe suprafaţa expusă a rădăcinii dintelui.

Fumatul tinde să cauzeze o creştere a bolii parodontale din varii motive. Fumul inhalat poate lăsa toxine iritante pe dinţi şi sunt dificil de eliminat prin igiena orală. Aceste substanţe nesănătoase pot provoca gingiilor sângerări grave.

În timpul sarcinii,gingiile pot deveni mai sensibile şi mai vulnerabile la sângerări,din cauza modificărilor hormonale. Organismul suferă atât de multe schimbări,încât îi este greu să se obişnuiască cu toate acestea. Din studiile efectuate,se constată că peste jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu afecţiuni gingvo-dentare.

Stresul neuro-psihic poate complica puterea organismului de a combate afecţiunile,deoarece stresul poate duce la slăbirea sistemului imunitar,favorizând astfel proliferarea bacteriilor care determină afecţiunile gingivale.

“Stresul determină persoanele să deprindă obiceiuri nefiziologice care duc la apariţia afecţiunilor gingivale,cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesănătoase,precum şi să ignore necesitatea asigurării unei igiene orale zilnice adecvate sau necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist”,explică Dr. Andra Custura.

Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infecţiile gingivale. Structura vaselor de sânge este modificată,ceea ce poate cauza o reducere a circulaţiei sangvine,care,la rândul său poate afecta structura ţesutului gingival şi a celui osos,făcându-le o pradă uşoară în faţa atacului bacterian.

Tratament

Motivul principal este acumularea de bacterii în jurul dinţilor,iar de aceea tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene în cele mai multe cazuri prin detartraj.

Prevenţie

Cea mai bună metodă pentru a preveni afecţiunile gingivale este asigurarea unei îngrijiri adecvate. Este esenţial să mergeţi la medicul dentist o dată la 6 luni şi să utilizaţi o gamă completă de produse,adecvate stării de sănătate a cavităţii bucale. De asemenea,utilizarea tehnicii de periaj corectă asigura gingii sănătoase.