Uscătoare rufe cu condensare

Mai întâi, există două tipuri de uscătoare de rufe: cu evacuare sau cu condensare. Cele cu condensare strâng apa rezultată din vapori într-un recipient special, pe care-l poţi goli imediat ce ai terminat ciclul de uscare, în timp ce cele cu evacuare - după cum le spune şi numele - evacuează apa într-un mod similar cu maşinile de spălat rufe.

Uscătoare rufe cu evacuare

Uscătoarele de rufe cu evacuare sunt mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoană specializată care să se ocupe de montaj. Avantajul lor este că usucă mai repede şi consumă mai puţin curent. Uscătoarele cu evacuare sunt şi mai ieftine decât cele cu condensare.

Uscătoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai uşor, putând fiind practic puse la treabă imediat ce le-ai achiziţionat, fără ajutor specializat. În plus, pot fi amplasate oriunde în casă, nu doar unde ai acces la ţevile de evacuare.

Uscătoarele de rufe cu condensare se mai împart în două categorii: uscătoare rufe cu pompă de căldură şi uscătoare rufe fără pompă de căldură.

Uscătoare rufe cu pompă de căldură

Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de curent electric. Consumul energetic este cu până la 50% mai mic la un uscător de rufe cu condensare cu pompă de căldură.

Uscătoare rufe fără pompă de căldură

În cazul unui uscător de rufe cu condensare fără pompă de căldură, aerul fierbinte trece prin cuvă, uscând hainele, apoi este răcit cu ajutorul unui schimbător de căldură pentru a scoate toată umezeala din el înainte de a fi evacuat din uscător. Cele cu pompă de căldură nu evacuează aerul cald, ci îl refolosesc, circuitul fiind unul închis. De aceea, din punct de vedere energetic, uscătoarele de rufe cu condensare cu pompă de căldură sunt mai eficiente cu aproape 50% decât modelele fără pompă. Ce model ţi se potriveşte? Cât de des crezi că l-ai folosi?