La fel ca toate alergiile,şi cea la polenul de ambrozie apare atunci când sistemul imunitar al organismului încearcă să răspundă la o substanţă străină,care este de fapt inofensivă-în acest caz,boabele mici de polen eliberate de florile mature ale ambroziei.

 „Sistemul imunitar reacţionează la ele ca şi cum ar fi o ameninţare“,spune Nathanael S. Horne,profesor asistent la New York Medical College. Proteinele din polen inundă fluxul sangvin cu histamină,un compus care provoacă simptome alergice deja familiare:strănut,nas înfundat,congestie nazală,perturbarea somnului. Alergia la polenul de ambrozie poate mai poate provoca şi înroşirea ochilor şi umflarea lor,şi poate da senzaţia de mâncărime în gât şi chiar urticarie. Cazurile severe pot duce la probleme cronice ale sinusurilor (sinuzite) şi chiar la atacuri de astm.

Poţi să eviţi polenul de ambrozie?

Oamenii de ştiinţă estimează că o singură plantă poate elibera un miliard de boabe de polenpe parcursul unui singur sezon. Pentru că boabele sunt atât de uşoare,ele plutesc cu uşurinţă chiar şi pe adieri blânde.

Studii recente arată că creşterea temperaturilor şi a nivelului de dioxid de carbon extinde sezonul alergiei la polenul de ambrozie.

Măsuri de precauţie pentru a reduce expunerea la polenul de ambrozie:

  • Pe cât posibil,nu ieşi afară atunci când nivelul de polen este foarte ridicat. De obicei,asta se întâmplă între orele 10.00 şi 16.00.
  • Acasă şi în maşină,ţine geamurile şi instalaţia de climatizare închise. Aparatele de aer filtrează aerul şi-l răceşte. Asigură-te că schimbi sau că filtrele sunt curăţate la fiecare trei luni.
  • Schimbă-ţi hainele după ce stai multă vreme afară.     
  • Încearcă irigarea nazală. Medicii recomandă clătirea în nări cu o soluţie de apă sărată o dată sau de două ori pe zi,folosind un vas neti.

Cum se tratează

Când nu reuşeşti să eviţi alergiala polenul de ambrozie,încearcă antihistaminicele. Poţi miza şi pe un decongestionant,dar acest medicament poate provoca o creştere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale la persoanele care au tensiunea mare. Discută cu medicul despre opţiunile de tratament potrivite pentru tine.