Cancerul de sân este descris prin creşterea necontrolată a celulelor din sân, putând să apară atât în rândul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor, însă este mult mai întâlnit în cazul femeilor. 
 
Deşi nu se cunosc cu exactitate cauzele cancerului de sân, această boală este pusă pe creşterea anormală a celulelor mamare, care se fragmentează mai repede decât cele sănătoase şi se acumulează formând un nodul. 
 
Cancerul de sân este o afecţiune care poate fi moştenită, întrucât potrivit statisticilor, între 5 şi 10 la sută dintre tipurile de cancer sunt legate de mutaţiile genetice moştenite de la părinţi. Mai exact, de-a lungul timpului au fost identificate o serie de gene mutante moştenite ce pot creşte riscul de apariţie a cancerului de sân, cele mai frecvente fiind BRCA1 şi BRCA 2. 
 
Aşadar, dacă ai rude, mamă, soră, fiică ori bunică care au sau au avut cancer la sân ori alte forme de cancer poţi face un test de sânge pentru a identifica prezenţa ori absenţa mutaţiilor specifice ale genelor BRCA. 
 
O altă cauză a cancerului poate fi determinată de sex, întrucât femeile au un risc mai mare de a dezvolta această maladie, dar şi vârsta înaintată, întrucât şansele de a te confrunta cu această afecţiune cresc odată cu înaintarea în vârstă. 
 
De asemenea, expunerea la radiaţii, obezitatea, debutul menstruaţiei la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani, precum şi debutul menopauzei la o vârstă  înaintată, după 55 de ani sunt factori care pot determina apariţia cancerului de sân.
 
Dacă te confrunţi cu umflarea parţială ori a întregului sân, dacă ai pielea iritată ori zona din jurul sânilor, te confrunţi cu durere la nivelul sânilor ori a mameloanelor, mergi la medic de urgenţă. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele cancerului de sân.