Se numeşte partenogeneză sau „naşterea virgină‟, cum îi spun grecii, şi presupune ca embrionul să fie conceput şi dezvoltat fără să fi fost fertilizat de sperma unui mascul. Iar asemenea minune s-a întâmplat într-un acvariu din Sardinia, Italia!

Italienii de la Cala Gonone Aquarium s-au trezit cu o situaţie inedită. Din senin le-a apărut un pui de rechin într-un bazin în care erau doar două femele. Se pare că nou-născutul este rezultatul unei naşteri virgine, un fenomen extrem de rar.   

În partenogeneză, un termen care derivă de la greci şi înseamnă „naştere virgină‟, femela îşi poate feritiliza singură ovulele. Iar tocmai acest lucru cred oamenii de ştiinţă că s-a întâmplat şi în Sardinia. Dacă se confirmă acest lucru, putem spune cu convingere că este prima dată când un astfel de rechin dă naştere prin partenogeneză.

„Partenogeneza a fost studiată la câteva specii de rechini, explică Demian Chapman, directorul programului de conservare a rechinilor la Mote Marine Laboratory & Aquarium din Florida. „Dar e foarte greu să detectezi aşa ceva în sălbăticie, descoperim astfel de cazuri doar în captivitate.‟

Bun, dar puiul de rechin este o clonă a mamei, având în vedere că n-a existat niciun mascul în tot procesul de concepţie?

Nu chiar.