Ce este „naşterea virgină‟? Într-un bazin cu două femele rechin, a apărut, ca prin minune, un pui

1 rechini shutterstock 213109039 jpg jpeg

„O fundă roz increbilită la #AquariumCalaGonone!‟, au anunţat angajaţii unui acvariu italian pe Facebook. Timp de 10 ani, bazinul lor a avut doar două femele, care n-au avut niciun contact cu niciun mascul. Totuşi una dintre ele a născut un pui. Vă imaginaţi mirarea îngrijitorilor, care nu-şi explicau cum e posibil ca o femelă să rămână însărcinată şi să dea naştere unui pui în aceste condiţii!

Se numeşte partenogeneză sau „naşterea virgină‟, cum îi spun grecii, şi presupune ca embrionul să fie conceput şi dezvoltat fără să fi fost fertilizat de sperma unui mascul. Iar asemenea minune s-a întâmplat într-un acvariu din Sardinia, Italia!

Italienii de la Cala Gonone Aquarium s-au trezit cu o situaţie inedită. Din senin le-a apărut un pui de rechin într-un bazin în care erau doar două femele. Se pare că nou-născutul este rezultatul unei naşteri virgine, un fenomen extrem de rar.   

În partenogeneză, un termen care derivă de la greci şi înseamnă „naştere virgină‟, femela îşi poate feritiliza singură ovulele. Iar tocmai acest lucru cred oamenii de ştiinţă că s-a întâmplat şi în Sardinia. Dacă se confirmă acest lucru, putem spune cu convingere că este prima dată când un astfel de rechin dă naştere prin partenogeneză.

„Partenogeneza a fost studiată la câteva specii de rechini, explică Demian Chapman, directorul programului de conservare a rechinilor la Mote Marine Laboratory & Aquarium din Florida. „Dar e foarte greu să detectezi aşa ceva în sălbăticie, descoperim astfel de cazuri doar în captivitate.‟

Bun, dar puiul de rechin este o clonă a mamei, având în vedere că n-a existat niciun mascul în tot procesul de concepţie?

Nu chiar.

Cu toate că mama e XX şi a transmis puiului numai cromozomi X, cel mic nu este o clonă a mamei din simplul motiv că celulele sexuale conţin combinaţii aleatorii ale materialului genetic. Deşi ADN-ul puiului este foarte asemănător cu cel al mamei, este o combinaţie diferită de gene.  

În acest moment, biologii marini testează ADN-ul nou-născutului pentru a face rost de mai multe informaţii. Totuşi avem cu toţii o întrebare care nu ne dă pace – de ce ar apela un animal la partenogeneză pentru a se reproduce? Mai ales că un pui născut astfel are mai puţine şanse de supravieţuire.

De fapt, partenogeneza este ultima şansă de reproducere. În mod normal, femelele caută un mascul în momentul în care vine vremea să se înmulţească, însă câteodată, pur şi simplu, nu găseşte niciunul...

În sălbăticie, masculii sunt eliminaţi tot mai mult din cauza încălzirii globale, a vânatului sau a bolilor fatale, iar acest lucru le determină pe femele să apeleze la ultima lor soluţie. În acvarii, femelele au şi mai puţine alegeri de făcut, drept urmare aleg naşterea virgină. „Dacă supravieţuiesc, aceşti pui pot duce vieţi normale, iar unii dintre ei se pot chiar reproduce”, dezvăluie Chapman. „Ispera, numele ales pentru pui, înseamnă «Speranţă» în dialectul din Sardinia şi o naştere în vremurile Covid reprezintă, fără doar şi poate, speranţă!‟

Foto - Shutterstock