Este dovedit că multe animale de companie suferă de mai multe boli, printre care şi obezitatea. Cu toate că stăpânii îi iubesc nespus şi îşi doresc să fie sănătoase, se pare că mâncarea în exces nu le este recomandată necuvântătoarelor, oricât ne-am dori să îi vedem „puţin dolofani”. Medicii veterinari avertizează că obezitatea la animale poate fi foarte periculoasă şi le pot pune în pericol sănătatea!

Ce să faci să-i menţii greutatea normală

Creşterea în greutate cu peste 20% decât este normal îi poate cauza animalului tău mari probleme de sănătate, cum ar fi: diabetul, artroza sau boala de inimă. Chiar dacă unii proprietarii nu îşi dau seama când animalul lor a luat în greutate, deoarece acest lucru se poate produce treptat, specialişii ne îndeamnă să fim foarte atenţi la acest aspect. Iată ce trebuie să faci pentru a avea un animal sănătos!

1. Observă primele semne de îngrăşare

Pentru a-ţi da seama dacă animalul tău a luat în greutate, încearcă să îi observi talia sau coastele. Poţi să îi simţi coastele folosind o presiune uşoară? Le este uşor vizibilă talia? Cântăreşte-ţi periodic câinele sau pisica, apoi notează-ţi, pentru a o putea compara data viitoare. Veterinarul îţi poate oferi indicaţii despre greutatea ideală şi te poate ajuta să o monitorizezi pentru a încuraja pierderea necesară în greutate şi pentru a menţine sănătatea optimă a animalului tău.

2. Află-i Indicele de Masă Corporală (IMC)

Cântărirea câinelui sau pisicii nu este singura modalitate de a-i verifica starea de sănătate. Calculul indicelui de masă corporală (IMC) te va ajuta să înţelegi forma animalului ideală, folosind verificări fizice pe care le poţi efectua singur. Pe piaţă există diferite instrumente create special pentru a monitoriza IMC-ul animalului tău şi sunt foarte utile, deoarece îţi oferă toate statisticile cu privire la greutatea prietenului tău de companie.

3. Adaptează-i activitatea la stilul de viaţă

Greutatea sănătoasă începe cu obiceiuri sănătoase, chiar şi pentru animalele de companie. Activitatea fizică este esenţială pentru menţinerea greutăţii optime şi a sănătăţii mentale a câinilor şi pisicilor. Nivelul de activitatea fizică de care au nevoie variază în funcţie de vârstă, greutate şi rasă. Pisicile sunt active în mod natural, dar pe un interval scurt de timp, în schimb câinilor le place să petreacă mai mult timp în aer liber, fie că se plimbă, aleargă sau chiar înoată. Câinii mai tineri şi rasele mai mari au nevoie de...