Cum să speli corect masca de protecţie şi cât de des ar trebui să o schimbi

1 shutterstock 1700518429 jpg jpeg

Din 15 mai, românii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţii închise. Fiecare îşi poate alege ce fel de mască să poarte: medicală - de unică folosinţă, reutilizabilă - cu filtru, sau confecţionată de mână, din bumbac. Aceasta din urmă a devenit un adevărat accesoriu vestimentar. Află cât timp ar trebui să o porţi şi cum să o speli corect.

Specialiştii spun că masca nu înlocuieşte o igienă corespunzătoare şi recomandă spălarea şi dezinfectarea mâinilor cât mai des posibil.

Măştile de unică folosinţă trebuie aruncate imediat după utilizare. Cele lavabile trebuie schimbate imediat după ce se umezesc şi apoi puse imediat în maşina de spălat, fără a le lăsa pe mobilierul din cameră. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le pune la uscat, trebuie să avem mâinile spălate.

Potrivit medicilor francezi, spălarea manuală doar cu apă nu oferă o decontaminare perfectă, în cazul în care există pe suprafaţa măştii particule virale semnificative. Aceştia oferă câteva recomandări pentru o  spălare eficientă a măştilor din materiale textile:

- Spălaţi măştile din bumbac în maşina de spălat, la o temperatură de 60 °C, timp de 30 de minute.

- La fel de bine pot fi distruse particulele virale dacă lăsaţi măştile la înmuiat, în apă fierbinte la 60  °C, timp de 30 de minute.

- Cel mai simplu mod este spălarea măştilor din bumbac direct sub jet de apă caldă, cu săpun sau cu gel de vase, având grijă să clătiţi foarte bine pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.

- Uscaţi măştile în aer liber, la soare. Nu este necesar să le călcaţi cât sunt ude. Astfel se poate deteriora ţesătura.

Specialiştii francezi mai atrag atenţia la zvonurile false, privind decontaminarea măştilor, care circulă pe reţelele sociale. Spre exemplu, nu veţi dezinfecta masca dacă staţi cu ea pe faţă deasupra unei oale cu apă clocotită, timp de 15 minute. Aburii calzi nu sunt eficienţi pentru a distruge virusul. O altă soluţie des menţionată este congelarea. Din nou, o idee total greşită, pentru că virusul este rezistent la frig. Uitaţi şi de ideea încălzirii în cuptorul cu microunde, care ar putea arde ţesătura.

NU utilizaţi pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor. Acestea distrug textura şi eficienţa măştii iar clorul poate fi toxic.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg