Denumit şi ursul cu pungă,cu referire directă la marsupiu,koala este un mamifer marsupial erbivor,care îşi duce viaţa în arborii Australiei. Cu nasul său mare,în formă de lingură,şi urechile rotunjite şi pufoase,animăluţul este de-a dreptul inconfundabil. Are între 60-85 cm şi o greutate de 4-15 kg. Culoarea blănii variază de la cenuşiu-argintie,la brun-ciocolatie. Majoritatea turiştilor care vizitează marile grădini zoologice ale lumii vor neapărat să-l vadă pe koala. De ce? Fiindcă este deosebit de drăgălaş şi seamănă cu un copil poznaş. Cu toate astea,ursuleţul este un animal cât se poate de serios,cu obiceiuri de viaţă interesante,unele chiar ciudate. Spre exemplu,este capabil să aleagă frunzele suculente,mirosind uleiurile rămurelelor pe care cresc acestea,cu aerul unui mare degustător.

Care este adăpostul său preferat

Habitatul pentru koala este de obicei pădurea de eucalipt,căci frunzele acestor copaci constituie mare parte din meniul lor. Pentru că această hrană este săracă în elemente nutritive şi implicit nu are multe calorii,animalul este sedentar şi doarme aproape 20 de ore pe zi. Doar noaptea este ceva mai activ,iar în timpul în care nu pluteşte în lumea viselor,mănâncă – de obicei,o zi întreagă doarme şi se hrăneşte stând în acelaşi copac.

La prima vedere,am putea crede că un koala îmbrăţişează copacul fiindcă aşa se simte cel mai în siguranţă,în realitate însă face acest lucru,în zilele foarte călduroase,pentru a pierde căldură şi a se mai răcori. Când este rece,se strânge rotund ca o minge şi astfel reduce din pierderea de căldură,implicit de energie.

Relaţie specială între mamă şi pui

Koala nu sunt animale sociale,doar între mamă şi pui se stabilesc relaţii de mai lungă durată. Fiind marsupiali,la naştere puii nu sunt complet dezvoltaţi şi,prin urmare,sunt ţinuţi în marsupiul mamei între şase şi zece luni. Prima dată,puiul iese complet din pungă pe la 6-7 luni şi începe să exploreze timid mediul înconjurărător,fiind ajutat şi sprijinit de cea care i-a dat viaţă.

La 9 luni,cel mic cântăreşte peste un kg,iar blana sa capătă culoarea celei de adult. Odată ce părăseşte definitiv marsupiul,stă în cârca mamei sale,care îl transportă şi-l învaţă cum să apuce crengile ca să se poată căţăra mai uşor în căutarea frunzelor aromate. Încetul cu încetul,timpul petrecut separat de mamă creşte,iar la un an – când cântăreşte 2,5 kg – puiul este complet înţărcat.

Ştiai că...un koala are,raportat la greutatea sa,unul din cele mai mici creiere din regnul mamifer?