Ce este puncţia şi când este necesară. Ghid complet

ce este puncţia jpeg

Dacă te întrebi ce este puncţia, află că este una dintre cele mai eficiente metodele medicale prin care pot fi depistate diverse afecţiuni. Medicii recomandă acestă procedură pentru a diagnostica meningita, bolile hepatice, dar şi pentru tratarea altora, cum este cazul sinuzitei.

Puncţia presupune înţeparea unui ţesut,organ sau a unei cavităţi din corp cu ajutorul unui ac sau trocar (tub ascuţit),pentru a se recolta lichid sau celule. Înainte de introducerea acului,medicul poate efectua o radiografie/ecografie,pentru a putea localiza cu exactitate locul potrivit.

După efectuarea puncţiei,monstra de ţesut sau de lichid prelevată de la pacient este analizată (microscopic sau după ce sunt adăugate anumite substanţe) pentru a putea pune diagnosticul.

Ce este puncţia - Poate depista meningita

Pentru a pune diagnosticul de meningită,scleroză multiplă sau pentru a evidenţia prezenţa hemoragiei cerebrale ori a presiunii intracraniene,se recomandă puncţia lombară (cu sau fără anestezie).

Procedura presupune prelevarea de lichid cefalorahidian,substanţă prezentă la nivelul creierului şi măduvei spinării,pe care le protejeză de diverse agresiuni. Pacientul trebuie să stea în şezut,cu spatele cât mai îndoit,iar de la nivelul coloanei vertebrale i se recoltează lichid cu ajutorul unui ac special. După intervenţie,persoana trebuie să stea câteva ore în pat,fără să mişte capul,tocmai pentru a evita apariţia migrenelor.  

Ca să se evalueze sănătatea ficatului

Ce este puncţia hepatică - Deşi cele mai multe dintre bolile ficatului se depistează prin analize de sânge,medicul poate indica puncţia hepatică pentru a vedea cât de afectate sunt celulele acestui organ,dar şi pentru a ajuta la stabilirea unui tratament eficient. Înainte de puncţie se face anestezie,iar pacientul trebuie să stea întins pe partea stângă,cu mâna dreaptă ridicată,în timp ce medicul introduce o seringă cu un ac special sau un pistol cu ac automat,ghidându-se cu ajutorul ecografului.

Ce este puncţia - Puncţia-biopsie,în caz de cancer

Procedura mai este indicată şi atunci când există suspiciune de cancer. Astfel,se prelevează o porţiune de ţesut dintr-o tumoare suspectă,după care aceasta este analizată pentru a se putea vedea dacă este malignă sau benignă.

Cunoscută şi sub denumirea de puncţie-biopsie,acest tip de procedură se aplică la nivelul mai multor organe (plămâni,ficat,pancreas,glandă tiroidă),dar şi ţesuturi (în cazul celui mamar)