Ce este puncţia şi când este necesară. Ghid complet

ce este puncţia jpeg

Dacă te întrebi ce este puncţia, află că este una dintre cele mai eficiente metodele medicale prin care pot fi depistate diverse afecţiuni. Medicii recomandă acestă procedură pentru a diagnostica meningita, bolile hepatice, dar şi pentru tratarea altora, cum este cazul sinuzitei.

Puncţia presupune înţeparea unui ţesut,organ sau a unei cavităţi din corp cu ajutorul unui ac sau trocar (tub ascuţit),pentru a se recolta lichid sau celule. Înainte de introducerea acului,medicul poate efectua o radiografie/ecografie,pentru a putea localiza cu exactitate locul potrivit.

După efectuarea puncţiei,monstra de ţesut sau de lichid prelevată de la pacient este analizată (microscopic sau după ce sunt adăugate anumite substanţe) pentru a putea pune diagnosticul.

Ce este puncţia - Poate depista meningita

Pentru a pune diagnosticul de meningită,scleroză multiplă sau pentru a evidenţia prezenţa hemoragiei cerebrale ori a presiunii intracraniene,se recomandă puncţia lombară (cu sau fără anestezie).

Procedura presupune prelevarea de lichid cefalorahidian,substanţă prezentă la nivelul creierului şi măduvei spinării,pe care le protejeză de diverse agresiuni. Pacientul trebuie să stea în şezut,cu spatele cât mai îndoit,iar de la nivelul coloanei vertebrale i se recoltează lichid cu ajutorul unui ac special. După intervenţie,persoana trebuie să stea câteva ore în pat,fără să mişte capul,tocmai pentru a evita apariţia migrenelor.  

Ca să se evalueze sănătatea ficatului

Ce este puncţia hepatică - Deşi cele mai multe dintre bolile ficatului se depistează prin analize de sânge,medicul poate indica puncţia hepatică pentru a vedea cât de afectate sunt celulele acestui organ,dar şi pentru a ajuta la stabilirea unui tratament eficient. Înainte de puncţie se face anestezie,iar pacientul trebuie să stea întins pe partea stângă,cu mâna dreaptă ridicată,în timp ce medicul introduce o seringă cu un ac special sau un pistol cu ac automat,ghidându-se cu ajutorul ecografului.

Ce este puncţia - Puncţia-biopsie,în caz de cancer

Procedura mai este indicată şi atunci când există suspiciune de cancer. Astfel,se prelevează o porţiune de ţesut dintr-o tumoare suspectă,după care aceasta este analizată pentru a se putea vedea dacă este malignă sau benignă.

Cunoscută şi sub denumirea de puncţie-biopsie,acest tip de procedură se aplică la nivelul mai multor organe (plămâni,ficat,pancreas,glandă tiroidă),dar şi ţesuturi (în cazul celui mamar)



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg