Ce este sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic
Aceasta afecţiune este specifică diabeticilor. Apare ca răni provocate la punctele de presiune din talpă. Bolnavul nu simte dureri sau discomfort la apariţie, dar pot duce la amputarea piciorului. Hai să aflăm mai multe despre sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic, boala care nu se simte.
Sindromul piciorului diabetic, boala care nu se simte
Hiperglicemia cronică (nivel ridicat de glucoză în sânge) duce la probleme pe termen lung. Persoanele cu diabet au un risc crescut de leziuni ale nervilor (neuropatie). Tot ele au probleme de circulaţie a sângelui în picioare (ischemie). Leziunile nervilor duc la incapacitatea de a simţi dureri.
Diabeticii îşi dau seama târziu că au răni. Neuropatia şi ischemia pot duce la ulcere ale piciorului. Infecţia rănilor poate duce ,în cele din urmă, la amputarea membrului afectat.
“Diabetul este o boală parşivă, nu doare, nu curge sânge, nu se întâmplă absolut nimic, dar pe interior distruge absolut orice organ. Nu există organ care să nu fie afectat de hiperglicemie şi unul dintre cele mai afectate organe este piciorul. Din punctul de vedere al rănilor de la picior, pacientul cu diabet este un pacient cu nevoi speciale şi care are nevoie de ajutor. Un pacient cu diabet are cu 25% un risc mai mare să facă ulcere”, spune medicul specialist, specialitatea Diabet Zaharat, Nutriţie, Boli Metabolice.
Sindromul piciorului diabetic - manifestare
Microangiopatia diabetică se poate manifesta prin scăderea circulaţiei la nivelul membrelor inferioare. Duce la ateroscleroza şi calcifieri ale peretelui vascular ce vor evolua spre cangrenă. Neuropatia se manifestă prin ulceraţii la nivelul membrului, tulburări ale sensibilităţii locale şi abolirea unui reflex tendinos.
Factori de risc: încălţămintea nepotrivită, unghiile încarnate, traume termice sau leziuni apărute în urma folosirii unor instrumente pentru pedichiură.
Sindromul piciorului diabetic - sfaturi
Acordaţi atenţie vârfurilor degetelor şi unghiilor, apoi călcâielor şi tălpilor. Dacă pielea e fragilă, uscată şi caldă, apar bătături, arsuri, senzaţii de amorţeală sau mâncărimi pe timp de noapte, mergeţi la dermatolog sau la medicul de familie. Nu neglijaţi nici micozele, zonele înroşite sau cu aspect de marmură.
Sindromul piciorului diabetic - recomandări
Dacă suferiţi de această problemă sau vreţi să o preveniţi, trebuie să respectaţi tratamentul dat de medic. Aveţi nevoie de un regim alimentar echilibrat. În caz de picior diabetic, evitati să puneţi presiune asupra leziunii. Aveţi nevoie de repaus la pat sau într-un scaun cu rotile. Încălţămintea trebuie să aibă talpă ortopedică şi lejeră. Rănile nu trebuie să fie agasate sau agravate. Încălţămintea trebuie cumpărată din farmacii sau magazine de specializare.
Sindromul piciorului diabetic - statistici
Persoanele cu diabet zaharat au de 25 de ori mai multe şanse de a le fi amputat un picior faţă de oamenii ce nu suferă de această boală
• În întreaga lume , până la 70% din toate amputările piciorului se întâmplă persoanelor cu diabet zaharat
• În lume, la fiecare 30 de secunde se întâmplă o amputare a piciorului diabetic
• Se estimează că până la 85 % din totalul amputărilor cauzate de diabet pot fi prevenite
• 85 % dintre cazurile amputărilor membrelor inferioare sunt precedate de ulcere ale piciorului
• În ţările dezvoltate, una din şase persoane cu diabet zaharat va avea un ulcer al piciorului în timpul vieţii
• În ţările în curs de dezvoltare , problemele piciorului diabetic sunt considerate a fi chiar mai frecvente
• În ţările dezvoltate, îngrijirea piciorului diabetic reprezintă până la 15% din resursele de asistenţă medicală. În ţările în curs de dezvoltare , se estimează că ingrijirea piciorului diabetic reprezintă 40% din totalul resurselor disponibile