Remedii contra înţepăturilor de insecte

1 82136 original jpg jpeg

Nu putem scăpa pe perioada verii de înţepăturile de insecte, oricât de mult am încerca să ne ferim. Remediile verzi alină iritaţia şi mâncărimile provocate de micile lighioane.  

Pătrunjelul calmează mâncărimea

Compresele îmbibate cu suc de pătrunjel şi aplicate pe locul înţepăturii au efect calmant, la fel şi cele cu decoct. Acesta se obţine din 100 g de seminţe de pătrunjel la un litru de apă. Fierbe 20-25 de minute, strecoară, lasă să se răcească lichidul şi aplică compresa pe locul iritat. Lasă să acţioneze 10 minute şi repetă procedeul de mai multe ori pe zi.

Bine de ştiut!

Efecte similare pătrunjelului au şi remediile din leuştean.

Busuiocul ameliorează durerea

Înţepătura de albină sau de viespe provoacă durere sub formă de arsură, însoţită de roşeaţă şi de senzaţia de mâncărime. Mărunţeşte frunzele plantei şi aplică pe locul afectat. Lasă să acţioneze până la dispariţia durerii.

Ceapa şi varza alungă usturimea

Fitoterapeuţii recomandă în acest caz remediile pe bază de ceapă şi varză. Inflamaţia se reduce dacă pui pe locul înţepăturii o felie de ceapă sau o frunză de varză proaspătă peste care aplici un bandaj. Iar neplăcuta senzaţie de usturime se poate ameliora dacă foloseşti cataplasme cu busuioc.

Cimbrul, efect analgezic

De ajutor este şi infuzia din cimbru. O obţii din 1-2 linguri de la plantă la o cană de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, filtrează şi tamponează zona respectivă cu o compresă îmbibată ori de câte ori este necesar.  

Gălbenelele, bun cicatrizant

Obţii tinctură de gălbenele din 20 g de flori la 100 ml de alcool dublu rafinat.  Lasă totul la macerat 7-8 zile. Amestecă într-o sticlă 10 g de tinctură şi 100 ml de apă fiartă şi răcită. Aplică apoi sub formă de compresă pe locul ciupiturii. De ajutor este şi infuzia preparată din 30 g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, strecoară şi tamponează zona înţepăturii cu lichidul obţinut, de câteva ori pe zi.

Arnica, rol antiinflamator

Arnica are proprietăţi antiinflamatoare, analgezice şi antiseptice. Prepară o tinctură de leac din 10 g de flori uscate de arnică la 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Lasă la macerat 8 zile. Aplică apoi pe locul înţepăturii o compresă cu tinctură de arnică (diluată în părţi egale cu apă fiartă şi răcită), de câteva ori pe zi.

Uleiurile esenţiale, proprietăţi dezinfectante

Uleiurile esenţiale extrase din plante - lavandă, cimbru, eucalipt, rozmarin şi mentă -  calmează durerea, reduc senzaţia de mâncărime şi au proprietăţi dezinfectante. Combină în părţi egale ulei esenţial de lavandă cu ulei de floarea-soarelui sau cu ulei de măsline, după care tamponează locul înţepăturii ori de câte ori este nevoie.   

Truc CPF

Mâncărimea cauzată de înţepătura de ţânţari scade, dacă tamponezi locul respectiv cu câteva picături de ulei de mentă amestecate cu alcool.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg