Şase metode eficiente şi simple pentru a limita riscul de osteoporoză

1 osteoporoza jpg jpeg

Osteoporoza afectează în principal femeile, mai ales după menopauză, şi se manifestă prin modificarea structurii oaselor şi o pierdere treptată a calciului din acestea, ceea ce are ca rezultat slăbirea scheletului.

Există însă o serie de metode simple şi eficiente cu ajutorul cărora poţi să reduci riscul de apariţie a osteoporozei.

Limitează consumul de produse lactate

Contrar părerilor populare, produsele lactate nu protejează oasele de osteoporoză, dimpotrivă. Mai multe studii au arătat că ţările care sunt mari consumatoare de produse lactate, precum cele nordice, anglo-saxone şi Franţa, sunt cele unde numărul de cazuri de osteoporoza este ridicat. În schimb, un efect invers a fost remarcat în ţările asiatice, unde nu sunt consumate produse lactate. În plus, de exemplu, deşi laptele de vacă are foarte mult calciu, acesta conţine şi fosfor în cantitate mare, un mineral care influenţează glandele paratiroide în acţiunea lor de eliminare a calciului din oase. Laptele de vacă este, de asemenea, bogat în grăsimi saturate, care provoacă apariţia inflamaţiei în organism, responsabilă, printre altele, de decalcifierea oaselor. Dintre toate produsele lactate, cele mai bune pentru sistemul osos sunt iaurturile, dar trebuie să fie consumate cu moderaţie. Vei mai găsi calciu în iaurturile din lapte de oaie, dar şi în conservele de sardine, varză, fasole, soia şi apă îmbogăţită cu acest mineral.

Postura corectă

Oriunde te afli, ai mereu grijă de postura ta, pentru a nu pune presiune prea mare pe articulaţii. Când stai aplecată înainte, înapoi sau în lateral pentru o lungă perioadă de timp, pui foarte multă presiune pe schelet. Poziţia cea mai dreaptă posibilă este cea mai bună pentru oase şi, prin urmare, pentru prevenirea dezvoltării osteoporozei.

Limitează consumul de carne roşie

Carnea roşie este bogată în aminoacizi cu sulf, ceea ce va da naştere unor compuşi acidifianţi care stimulează eliminarea magneziului şi calciului din oase. Este recomandat să consumi carne roşie maximum o singură dată pe săptămână. Aportul de proteine – structura din oase care reţine calciul şi alte minerale – poate veni din carne albă, peşte, leguminoase, soia.

Activitatea fizică regulată

Chiar dacă ai dezvoltat deja osteoporoză, acesta nu este un motiv de a renunţa la activitatea fizică regulată. Atunci când depui efort regulat, de intensitate moderată, oasele trebuie să se adapteze constant la un stres şi devin mai puternice. Este recomandat să faci mişcare zilnic, chiar dacă sunt doar 30 de minute de mers pe jos, într-un ritm alert. Activitatea fizică (grădinărit, treburi casnice, bricolaj etc.) şi sportul sunt benefice doar dacă le practici regulat. În general, optează pentru sporturi care luptă împotriva gravitaţiei şi care supun stresului în principal membrele inferioare şi coloana vertebrală, ca joggingul, gimnastica şi dansul.

Cele mai bune surse de vitamina D

Vitamina D este indispensabilă procesului de legare a calciului de os şi ajută la tonifierea muşchilor corpului, reducând riscul de fracturi în urma căderilor. Găseşti vitamina D în alimente ca somonul, sardinele, macroul, ouăle şi laptele de soia îmbogăţit cu vitamina D. Iar atunci când vremea o permite, expune-te la soare cel puţin 20 de minute pe zi. Nu în ultimul rând, medicii recomandă suplimentele de vitamina D în perioadele în care puterea soarelui este redusă, adică din septembrie până în martie.

O cură de probiotice

Probioticele susţin bacteriile din intestin. Totuşi, această floră intestinală facilitează asimilarea substanţelor nutritive din alimente, inclusiv cele necesare sistemului osos. De asemenea, scade reacţiile inflamatorii. Pe lângă cele vândute în farmacii, probioticele sunt prezente în mod natural în anumite alimente: iaurturile şi brânzeturile fermentate, varza murată şi alte murături în sare, oţetul de cidru şi măslinele.

Stresul, anxietatea, grijile şi furia pot provoca dureri de spate. Osteoporoza poate fi asociată cu starea de nelinişte sau stres, pe care tehnicile de relaxare o pot elimina, aşa că nu ezita să le foloseşti zilnic.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg