Accident vascular cerebral:de ce are loc

 

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas care frunizează sânge creierului se sparge sau este blocat de un cheag sanguin. În urma AVC,persoana afectată pierde rapid funcţiile  organului afectat,ceea ce poate avea consecinţe ireversibile. În general,o persoanele afectate nu-şi dă seama că sunt victima unui AVC – dar cei din jur pot detecta semnalele de alarmă şi apela la ajutor specializat.  

 

 

Accident vascular cerebral:dureri groaznice de cap

 

Durerile de capputernice,bruşte,fără vreun motiv aparent,sunt un prim semnal de alarmă care indică un accident vascular cerebral.

 

 

Accident vascular cerebral:dificultăţi de vorbire şi de memorie

 

Suferinzii nu pot răspunde corect la întrebări şi vorbesc nearticulat. Prezintă tulburări de vedere şim pierd memoria pe termen scurt.

 

 

Accident vascular cerebral:paralizia feţei

 

Dacă musculatura uneia din jumătăţile feţei nu mai poate fi controlată sau amorţeşte,e semn de AVC. Roagă persoana afectată să facă o grimasă sau să surâdă cu partea amorţită – dacă nu reuşeşte,cheamă imediat ambulanţa.

 

 

Accident vascular cerebral:lipsă de echilibru

 

Suferinzii de AVC nu mai pot să-şi coordoneze mişcările şi să-şi menţină echilibrul. Nu se mai pot deplasa şi-şi simt braţele lipsit de vlagă. Roagă suferindul să ridice braţele deasupra capului:dacă nu poate,e semn de accident vascular cerebral.