Intoleranţa la alcool apare atunci când organismul identifică o substanţă periculoasă în băutură sau într-una din componentele sale, declanşând o reacţie alergică. În acest timp, se produc anticorpi numiţi imunoglobulină.

În cazul alergiei la alcool, cauza este reacţia organismului la un alergen, adică la alcool sau la unul dintre ingredientele din care este făcută băutura alcoolică. Altfel, corpul reacţionează ca urmare a ingerării unuia dintre următoarele: grâu, orz, secară, hamei, drojdie, struguri.

Principalele semne că nu îţi prieşte alcoolul

Ai erupţii cutanate. Roşeaţa se poate răspândi pe faţă, pe gât sau pe piept, iar zonele cu probleme pot fi calde la atingere. De asemenea, te poţi simţi ameţit, cu stare de greaţă sau poţi avea un sentiment de disconfort puternic.

Pielea este afectată de urticarie. Una dintre cele mai frecvente semne de alergie la alcool este urticaria. Aceasta poate fi sau nu însoţită de mâncărime sau chiar de durere şi ar trebui să constituie un motiv serios să încetezi să mai consumi alcool.

Umflarea gurii sau a nasului. În acest caz, este posibil să experimentezi, de fapt, o alergie la histamină, cel mai adesea întâlnită în cazul vinului roşu. Dificultatea în respiraţie constituie cel mai neplăcut simptom şi ar trebui să te trimită de urgenţă la medic.

Crampe stomacale şi greaţă. În acest caz  nu ar trebui să confunzi disconfortul dat de crampele abdominale şi starea de greaţă cu cele resimţite după mahmureală. În plus, în cazul alergiilor la alcool, aceste simptome sunt severe şi sunt însoţite de dureri puternice şi/sau diaree.

Puls cardiac mărit. Este posibil să simţi că inima bate mai repede după ce consumi alcool, dar dacă ai alergie, cel mai probabil vei ameţi şi vei pierde capacitatea de a sta în picioare.

Alte simptome ale alergiei sau intoleranţei la alcool pot include pierderea cunoştinţei sau mâncărimea severă la nivelul pielii.

De ce corpul nu poate procesa alcoolul

De cele mai multe ori, nu alergia este responsabilă pentru starea de rău, spun experţii, ci intoleranţa la alcool, când sistemul digestiv nu reuşeşte să proceseze corect alcoolul.

În mod normal, pentru digerarea alcoolului, organismul foloseşte o enzimă numită aldehidă dehidrogenază, care transformă vinul în acid acetic, o componentă care se găseşte în oţet şi care este inofensivă pentru stomac. În cazul intoleranţei, procesul este afectat de nivelul scăzut de enzima aldehidă dehidrogenază, iar acest lucru perturbă întreaga activitate digestivă.

@shutterstock