Persoanele supraponderale,cele mai predispuse

Cârceii sunt cauzaţi de contracţii involuntare ale muşchilor. Muşchiul se încordează brusc,ceea ce provoacă o durere de intensitate mare. De cele mai multe ori spasmele apar la nivelul muşchilor din zona gambelor,a tălpii,a umerilor,a braţelor sau a gâtului,atunci când aceştia sunt relaxaţi. Cele mai afectate de această problemă sunt persoanele supraponderale,deoarece greutatea lor exercită o presiune suplimentară asupra muşchilor,cele care au o circulaţie periferică deficitară,precum şi sportivii care depun un efort fizic sporit.


Citeşte şi:

Cum să ai o inimă sănătoasă

Hepatita C,virusul care provoacă ciroză


Purtarea tocurilor favorizează apariţia cârceilor

Spasmele musculare pot fi cauzate de deshidratare,de carenţe de potasiu,calciu sau magneziu care duc la un dezechilibru al electroliţilor de la nivelul muşchilor. Şi purtarea îndelungată a pantofilor cu toc,statul în picioare mult timp,poziţia incomodă a picioarelor sau încălţămintea prea strâmtă pot slăbi musculatura. „În acelaşi timp,efortul fizic intens realizat fără încălzire adecvată,în condiţii de căldură excesivă,poate avea drept consecinţă deshidratarea şi epuizarea fizică,un factor ce determină apariţia cârceilor”,afirmă Alina Alexe,medic specialist medicină internă în cadrul Hyperclinicii Medlife Iaşi. În acelaşi timp deficienţele de vitamine din complexul B,cum sunt vitaminele B1,B5 şi B6 pot favoriza apariţia contracţiilor musculare.

Soluţii contra cârceilor-Masajul,prima alegere

Cea mai rapidă soluţie pentru alinarea durerii este masajul zonei dureroase. Este recomandată încetarea oricărei activităţi fizice,iar muşchiul afectat trebuie masat uşor până când se relaxează,iar circulaţia sângelui este restabilită. Pentru a preveni apariţia cârceilor pe timpul nopţii sunt benefice exerciţiile care să solicite gambele,asigurând astfel o bună circulaţie periferică a sângelui.

Când cârceii sunt o problemă frecventă este necesar un set complet de analize care va identifica eventualele carenţe de vitamine şi minerale ale organismului. În funcţie de rezultate,medicul specialist poate recomanda o dietă specială sau poate prescrie suplimente alimentare de vitamine şi minerale.

Caseta specialistului

Alina Alexe,medic specialist medicină internă

Hyperclinica Medlife Iaşi

Pentru a scăpa de cârcei,întindeţi şi înclinaţi vârful piciorului spre genunchi. Alternativ,apucaţi degetele de la picioare şi trageţi-le în direcţia genunchiului. Ridicaţi-vă şi plimbaţi-vă în jur,scuturaţi puternic piciorul. Masaţi uşor zona dureroasă cu o mişcare circulară pentru a ajuta la ameliorarea tonusului muscular. Relaxaţi-vă cu o baie fierbinte,faceţi un duş sau aplicaţi o pernă electrică încălzită timp de cel puţin 10 minute pentru a scăpa de cârcel.