Te dor sânii? Ce e de făcut?

1 81485 original jpg jpeg

Când simţi durere la unul dintre sâni, primul cuvânt care-ţi trece prin minte e „cancer“ – ceea ce nu e întotdeauna adevărat. Asta nu înseamnă că poţi să aştepţi să treacă, ci doar că e bine să afli cât mai repede părerea medicului sau rezultatele investigaţiilor.

Durerea este un simptom care nu poate fi trecut cu vederea, iar atunci când o simţi la unul dintre sâni sau la ambii, este nevoie de un control medical, pentru că poate ascunde afecţiuni serioase. Principalele cauze sunt schimbările hormonale care au loc la apropierea menstruaţiei. Este puţin probabil să fie de vină o tumoare canceroasă dacă durerea este asemănătoarea unei arsuri şi dacă persistă un timp, fără alte simptome cum ar fi cutele sau petele, modificările de culoare a pielii sânului, scurgerile sau sângerările mamelonului.

Începe cu o autoexaminare

Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să-şi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Îţi priveşti sânii ţinând mâinile pe şolduri, apoi ridicând braţele şi verifici dacă sunt diferenţe de formă sau de mărime, dacă nu cumva unul dintre sâni s-a lăsat sau are încreţituri, deformări, roşeaţă sau dacă mamelonul nu s-a modificat în vreun fel. Apoi, aplici puţină cremă pe vârfurile degetelor şi palpezi fiecare sân cu mişcări circulare şi de sus în jos pentru a verifica dacă nu există zone dure sau rotunde sub piele, posibili noduli sau chisturi. Repetă procedura în timp ce stai întinsă, cu un braţ sub cap.

Găseşti mai multe detalii privind autoexaminarea sânilor spe site-ul Fundatiarenasterea.ro, la secţiunea dedicată cancerului de sân.

Programează-te la medicul ginecolog

Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie făcută o dată la 3 ani dacă n-ai împlinit încă 40 de ani şi o dată pe an după 40 de ani. Potrivit observaţiilor unei campanii derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale n-au fost niciodată la o examinare medicală al sânilor, iar 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. Tu încearcă să-ţi faci timp pentru un consult medical, mai ales după vârsta de 30 de ani şi dacă ai dureri de sâni. Specialistul îţi poate recomanda să faci o ecografie, o mamografie sau/şi să te adresezi şi unui medic endocrinolog.

Peste 70% din femeile care nu au atins menopauza sunt afectate la un moment dat în viaţă de durerile de sân.

Fă o ecografie sau o mamografie

Ecografia mamară făcută o dată pe an, până ce atingi vârsta de 40 de ani, şi mamografia realizată o dată la 2 ani, după 40 de ani sau imediat ce simţi durere sau neplăceri legate de sâni ajută la depistarea la timp şi tratarea a unor afecţiuni mamare. În acest mod se pot depista din vreme nodulii (creşterile anormale de ţesut mamar cauzate de dezechilibrul hormonal) sau chisturile (leziuni necanceroase), care fie sunt operaţi înainte de a deveni maligni, fie este drenat lichidul din interiorul lor sau sunt ţinuţi sub observaţie. Dacă există suspiciunea că unul dintre noduli ar fi canceros, se recomandă o mamografie, o examinare sonoelastografică sau un RMN mamar, eventual şi o puncţie cu examen histo-patologic.

Urmează tratamentul indicat

În cele mai multe situaţii, o infecţie poate să provoace durerea şi înroşirea unuia sau a ambilor sâni. Ginecologul îţi va putea spune exact dacă este vorba despre un abces mamar (dezvoltarea unei pungi cu puroi în interiorul glandei mamare) sau o mastită (inflamare a ţesutului mamar). De asemenea, îţi va recomanda un antiinflamator sau un antibiotic potrivit. În unele cazuri, este nevoie de o drenare chirurgicală a abcesului. Pentru alinarea durerilor poţi să aplici şi comprese reci şi să bei cât mai multe lichide.

Care sunt factorii de risc

Cresc riscul de inflamare a ţesutului mamar şi de apariţie a chisturilor:

- fumatul;

- consumul de cafea în exces;

- o dietă hipercalorică, bogată în grăsimi rele.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg