Durerea este un simptom care nu poate fi trecut cu vederea, iar atunci când o simţi la unul dintre sâni sau la ambii, este nevoie de un control medical, pentru că poate ascunde afecţiuni serioase. Principalele cauze sunt schimbările hormonale care au loc la apropierea menstruaţiei. Este puţin probabil să fie de vină o tumoare canceroasă dacă durerea este asemănătoarea unei arsuri şi dacă persistă un timp, fără alte simptome cum ar fi cutele sau petele, modificările de culoare a pielii sânului, scurgerile sau sângerările mamelonului.

Începe cu o autoexaminare

Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să-şi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Îţi priveşti sânii ţinând mâinile pe şolduri, apoi ridicând braţele şi verifici dacă sunt diferenţe de formă sau de mărime, dacă nu cumva unul dintre sâni s-a lăsat sau are încreţituri, deformări, roşeaţă sau dacă mamelonul nu s-a modificat în vreun fel. Apoi, aplici puţină cremă pe vârfurile degetelor şi palpezi fiecare sân cu mişcări circulare şi de sus în jos pentru a verifica dacă nu există zone dure sau rotunde sub piele, posibili noduli sau chisturi. Repetă procedura în timp ce stai întinsă, cu un braţ sub cap.

Sfat
Găseşti mai multe detalii privind autoexaminarea sânilor spe site-ul Fundatiarenasterea.ro, la secţiunea dedicată cancerului de sân.

Programează-te la medicul ginecolog

Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie făcută o dată la 3 ani dacă n-ai împlinit încă 40 de ani şi o dată pe an după 40 de ani. Potrivit observaţiilor unei campanii derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale n-au fost niciodată la o examinare medicală al sânilor, iar 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. Tu încearcă să-ţi faci timp pentru un consult medical, mai ales după vârsta de 30 de ani şi dacă ai dureri de sâni. Specialistul îţi poate recomanda să faci o ecografie, o mamografie sau/şi să te adresezi şi unui medic endocrinolog.

Info


Peste 70% din femeile care nu au atins menopauza sunt afectate la un moment dat în viaţă de durerile de sân.


Fă o ecografie sau o mamografie

Ecografia mamară făcută o dată pe an, până ce atingi vârsta de 40 de ani, şi mamografia realizată o dată la 2 ani, după 40 de ani sau imediat ce simţi durere sau neplăceri legate de sâni ajută la depistarea la timp şi tratarea a unor afecţiuni mamare. În acest mod se pot depista din vreme nodulii (creşterile anormale de ţesut mamar cauzate de dezechilibrul hormonal) sau chisturile (leziuni necanceroase), care fie sunt operaţi înainte de a deveni maligni, fie este drenat lichidul din interiorul lor sau sunt ţinuţi sub observaţie. Dacă există suspiciunea că unul dintre noduli ar fi canceros, se recomandă o mamografie, o examinare sonoelastografică sau un RMN mamar, eventual şi o puncţie cu examen histo-patologic.

Urmează tratamentul indicat

În cele mai multe situaţii, o infecţie poate să provoace durerea şi înroşirea unuia sau a ambilor sâni. Ginecologul îţi va putea spune exact dacă este vorba despre un abces mamar (dezvoltarea unei pungi cu puroi în interiorul glandei mamare) sau o mastită (inflamare a ţesutului mamar). De asemenea, îţi va recomanda un antiinflamator sau un antibiotic potrivit. În unele cazuri, este nevoie de o drenare chirurgicală a abcesului. Pentru alinarea durerilor poţi să aplici şi comprese reci şi să bei cât mai multe lichide.

Care sunt factorii de risc

Cresc riscul de inflamare a ţesutului mamar şi de apariţie a chisturilor:
- fumatul;
- consumul de cafea în exces;
- o dietă hipercalorică, bogată în grăsimi rele.