Deşi, în general, lipsa de somn este explicaţia pe care multe persoane o au pentru că se simt obosite în permanenţă, în realitate sunt mai mulţi factori care pot influenţa acest aspect. Oboseala nu este ceva cu care îţi face plăcere să trăieşti, ea poate duce la epuizare, la lipsă de concentrare, la stres, la lipsă de interes pentru activităţile pe care le desfăşori, dar şi la multe alte probleme de sănătate. Iată care sunt factorii la care ar trebui să fii atent, dacă te confrunţi cu astfel de stări neplăcute!

Dieta dezechilibrată

Oboseala este legată de deficienţe nutriţionale, care apar odată cu dieta dezechilibrată. Potrivit nutriţionistului Kim Pearson: „Deficienţele obişnuite care pot duce la oboseala, includ lipsa de fier şi de vitamina D”, arată goodto. Pentru mai multă energie, acesta recomandă consumul alimentelor bogate în fier, precum: spanacul, fasolea, năutul sau carnea roşie şi consumul de suplimente cu vitamina D. De asemenea, se recomandă consumul alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi consumul de legume cu frunze verzi, nuci şi ciocolată neagră, dar şi consumul superalimentelor, precum: produse lactate, fructe de pădure, cereale integrale şi carne.

Prea mult sport

Este normal să te simţi obosit după un antrenament sportiv, însă oboseala este mult mai mult de atât. În mod normal, oamenii se simt extenuaţi imediat după ce execută prea multe exerciţii fizice. În general, sportul trebuie să te energizeze şi nu să te obosească, iar când se întâmplă acest lucru, încearcă să reduci orele petrecute în sala de gimnastică sau la piscină. Totodată, asigură-te că te hidratezi corespunzător în timpul antrenamentului şi că dormi bine după un exerciţiu fizic intens.