Te simţi obosit în permanenţă? 5 motive pentru care se întâmplă acest lucru

1 o fata obosita jpg jpeg

Te simţi tot timpul obosit, deşi consideri că te-ai odihnit suficient? Nu doar lipsa de somn cauzează această neplăcere, ci mult mai multe motive.

Deşi, în general, lipsa de somn este explicaţia pe care multe persoane o au pentru că se simt obosite în permanenţă, în realitate sunt mai mulţi factori care pot influenţa acest aspect. Oboseala nu este ceva cu care îţi face plăcere să trăieşti, ea poate duce la epuizare, la lipsă de concentrare, la stres, la lipsă de interes pentru activităţile pe care le desfăşori, dar şi la multe alte probleme de sănătate. Iată care sunt factorii la care ar trebui să fii atent, dacă te confrunţi cu astfel de stări neplăcute!

Dieta dezechilibrată

Oboseala este legată de deficienţe nutriţionale, care apar odată cu dieta dezechilibrată. Potrivit nutriţionistului Kim Pearson: „Deficienţele obişnuite care pot duce la oboseala, includ lipsa de fier şi de vitamina D”, arată goodto. Pentru mai multă energie, acesta recomandă consumul alimentelor bogate în fier, precum: spanacul, fasolea, năutul sau carnea roşie şi consumul de suplimente cu vitamina D. De asemenea, se recomandă consumul alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi consumul de legume cu frunze verzi, nuci şi ciocolată neagră, dar şi consumul superalimentelor, precum: produse lactate, fructe de pădure, cereale integrale şi carne.

Prea mult sport

Este normal să te simţi obosit după un antrenament sportiv, însă oboseala este mult mai mult de atât. În mod normal, oamenii se simt extenuaţi imediat după ce execută prea multe exerciţii fizice. În general, sportul trebuie să te energizeze şi nu să te obosească, iar când se întâmplă acest lucru, încearcă să reduci orele petrecute în sala de gimnastică sau la piscină. Totodată, asigură-te că te hidratezi corespunzător în timpul antrenamentului şi că dormi bine după un exerciţiu fizic intens.

Fumatul şi consumul de alcool

De multe ori, consumul de alcool provoacă stări somnoroase, de aceea ai putea fi păcălit că ajută la odihnă. În realitate, calitatea somnului este afectată de consumul de alcool, pentru că a doua zi te vei simţi mult mai obosit. În mod similar, fumatul pe timp de noapte provoacă acelaşi efect, deşi poate crezi că te-ai odihnit suficient. Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca alcoolul, nicotina este un stimulent care afectează echilibrul chimic din creier, necesar pentru un somn odihnitor.

Temperatură nepotrivită din casă 

Dacă este prea cald sau prea frig în dormitor, calitatea somnului este compromisă. În special în nopţile de vară, când temperaturile sunt ridicate, somnul poate fi afectat. Temperatura corpului creşte în mod natural seara şi apoi scade în timp ce dormi. De aceea este important să îţi setezi în casă o temperatură optimă de somn.

Prea mult timp petrecut în spaţii închise

Dacă petreci mult timp în maşină şi în spaţiile închise, cel mai probabil nu primeşti suficient aer proaspăt şi nici lumină de la soare. Aerul proaspăt oferă o explozie de oxigen, iar soarele vitamina D. Ambele elemente stimulează nivelul de energie şi buna dispoziţie, ajută la funcţionarea sistemului imunitar şi sunt de ajutor în caz de răceli şi de oboseală. Încearcă să faci cât mai multe plimbări în aer liber, iar când este foarte cald, deschide ferestrele şi uşile pentru a permite ca razele soarelui să intre în casa ta.

Sursă foto: Shutterstock