Specialiştii spun că efectul de aburire se produce atât din cauza respiraţiei obturate de masca pe care suntem obligaţi să o purtăm în interior, cât şi din cauza sebumului sau grăsimilor acumulate la nivelul lentilei. Aşadar, pentru ca aburul să nu se mai formeze sau să apară mai greu este nevoie să spălăm lentilele cu detergent de vase sau cu şampon anti-sebum. Clătirea nu trebuie să se facă cu apă fierbinte, pentru că riscăm să îndepărtăm stratul de protecţie anti-grăsime lăsat de aceste produse de curăţare.

O altă soluţie ar fi folosirea spumei de ras a partenerului pentru a le curăţa. Aceasta conţine o serie de ingrediente care, în mod normal, ajută pielea şi o protejează. Pe lângă lanolină şi glicerină, spuma de ras conţine acid stearic, un acid gras saturat, prezent în mod natural în diferite proporţii în compoziţia untului. Aşadar, acest emulsifiant creează o peliculă care împiedică aburirea lentilelor.

A treia soluţie ar fi să punem în zona de sus a măştii, între ea şi piele, pe puntea nasului, o bucăţică de şerveţel. Acesta va absorbi umezeala din aerul respirat, iar aburul nu va mai ajunge pe lentilă.