Nnu-i uşor să te-nţelegi cu soacra! Un studiu britanic arată că 64% din femei îşi descriu relaţia cu soacra drept „ostilă”,în timp ce 55% din soacre percep legătura cu nora ca fiind „incomodă”.

Femeile tinere se simt deranjate de intruziunea soacrelor,iar cele din urmă suportă cu greu „sensibilitatea” nurorilor. Ce-i de făcut? S-a demonstrat că e mai bine să spui ce ai de spus,decât să-ţi foloseşti partenerul pe postul ingrat de intermediar.

«Îmi place când mă ajuţi!»

Soacrele sunt ca toţi părinţii. La bătrâneţe,le place să fie de-ajutor. În felul ăsta,se simt utile şi suportă mai uşor trecerea timpului. Nu se mai simt singure. Spune-i doar:„Aş avea nevoie să mă ajuţi cu asta!”

«Aminteşte-ţi cum ţi-ai crescut copiii»

De obicei,atunci când devine bunică,soacra se mai schimbă un pic. Poate fi critică faţă de părinţii nepotului ei şi foarte indulgentă cu copilul. Spune-i:„Aminteşte-ţi cum erai cu copiii tăi! Nu aveai răbdarea de acum!”

«Am altă părere,dar te respect!»

O soacră care găseşte mereu ceva de criticat e spaima oricărei femei. În cel mai rău caz,îşi spune nemulţumirile soţului tău. E nerecomandat să faci la fel. Să-l prinzi la mijloc e o capcană. Nu răspunde atacurilor! Păstrează o relaţie politicoasă cu soacra,dar distantă.

«Unele decizii le iau doar cu soţul»

Ea ştie când ar fi mai bine să vă luaţi un credit,când ar trebui ca soţul tău să-şi schimbe serviciul,e soacra-ştie-tot. Spune-i:„Sunt decizii pe care preferăm să le luăm singuri,dar ştii că îţi suntem recunoscători pentru sfaturi”. Încearcă să ai o atitudine îngăduitoare,dar hotărâtă!

Apropiere,întâi de toate!

Nu-i poţi spune nimic soacrei dacă nu începi prin a ţi-o apropia. De ce n-ai construi o re­laţie amicală? Ea poate fi o prietenă bună,pe care s-o vezi la o cafea şi pe care s-o întrebi „Te pot ajuta cu ceva?”Nu ştii cât de mult apreciază acest lucru!

«Învaţă-mă să gătesc bine!»

Orice soacră va fi mai mult decât încântată să audă că vrei să găteşti un anumit fel de mâncare aşa cum face ea. Profită,aşadar!

Cum trasezi limite?

Dacă atunci când te vizitează e ca şi cum ar veni în inspecţie,încearcă să faci tot posibilul să vină cât mai rar. Ai grijă cum îi spui!

Cu limitele e mai greu! Nicio soacră nu va fi încântată să i se spună:„Până aici!” Aşa că trebuie să îmbraci totul într-o formă frumoasă. Dacă te vizitează prea des,va trebui să-i spui elegant:

„Din păcate,azi nu pot să stăm de vorbă,am drumuri de făcut”.Cel mai bine e să vă aşezaţi la masă,cu scopul precis de a trasa anumite limite. Începe prin a-i spune că orice cuplu are nevoie de intimitate. Aminteşte-i de tinereţea ei şi roag-o să-nţeleagă. La prima vedere,pare cea dură dintre voi două. Adesea e,de fapt,invers.  Cu timpul,femeile devin mai sensibile.

Mici confidenţe

O noră ideală alege să-i facă mici confidenţe soacrei. Important e să nu împărtăşeşti cu ea probleme sentimentale. Dacă în căsnicia ta e un moment dificil,se spune că soacra e ultima persoană cu care să vorbeşti.

Nu va fi imparţială,oricât ar vrea. Dar,de dragul apropierii,dezvăluie-i una-alta,la o prăjitură şi-o cafea. Sau despre viitor. I-ai putea împărtăşi un vis de-al tău. „Ştii,mi-ar plăcea să avem o casă cu grădină plină de flori!”Sunt lucruri mici,care vă fac bine amândurora.