6 beneficii ale consumului de sfeclă

1 69186 original jpg jpeg

Sfecla roşie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi complexul de vitamine B, fier, mangan, cupru, magneziu şi potasiu.

Sfecla prezintă o serie de beneficii pentru sănătate. Descoperă în continuare ce se întâmplă în corpul tău atunci când o mănânci.

Se reglează tensiunea arterială

Sfecla conţine nitraţi pe care organismul îi transformă în oxid nitric-un compus care relaxează şi dilată vasele de sânge,ceea ce se traduce prin oxigenarea optimă a sângelui. Asta înseamnă o mai bună circulaţie şi,eventual,o scădere a tensiunii arteriale.

Scade riscul apariţiei bolilor de inimă

Sfecla are un potenţial impact pozitiv şi asupra sănătăţii inimii. Aceasta conţine un alcaloid,numit betaină,dar şi acid folic,care,împreună,pot duce la scăderea nivelului de homocisteină – responsabil de deteriorarea arterelor şi de apariţie a bolilor de inimă.

Creşte rezistenţa la efort

Sportivii de performanţă şi cicliştii includ frecvent sfecla în regimul lor,deoarece nitraţii prezenţi sporesc rezistenţa la efort. Pentru ca rezultatele să fie vizibile,trebuie să mănânci între 3 şi 5 bucăţi,iar nivelurile maxime de nitraţi se înregistrează în maxim 3 ore după masă.

Se îmbunătăţeşte activitatea cerebrală

Oxidul nitric relaxează şi dilată vasele de sânge,care,la rândul lor,cresc fluxul sanguin la nivelul creierului,ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale. Cercetătorii au descoperit că capacitatea organismului de a genera oxid nitric scade pe măsură ce îmbătrânim.

Se detoxifică ficatul

Ficatul are rolul de a curăţa sângele şi de a detoxifia organismul,iar sfecla ar putea da un impuls,uşurându-i sarcina. Studiile arată că betaina – aminoacid prezent în sfeclă (dar şi în spanac şi în quinoa) poate ajuta la prevenirea şi la reducea acumulării de grăsime în ficat. Studiile realizate pe persoanele cu diabet zaharat arată că betaina îmbunătăţeşte funcţia hepatică,scade colesterolul şi reduce mărimea ficatului.

Ajută la combaterea bolilor cronice

Sfecla conţine,de asemenea,antioxidanţi puternici care luptă contra radicalilor liberi şi a bolilor cronice,cum ar fi bolile de inimă,obezitatea şi cancerul. Cercetările sugerează că betacyanina,pigmentul care dă nuanţa plăcută de violet a sfeclei,poate ajuta la protejarea împotriva agenţilor cancerigeni comuni.  



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg