Cu toate că instinctele sunt un mare ajutor,ele pot fi înşelătoare. De cele mai multe ori,instinctele nu te vor minţi,însă există situaţii în care ele pot fi influenţate de frică şi nesiguranţă. Din acest motiv,este esenţial să înţelegi comportamentul unui mincinos.

Urmăreşte limbajul trupului

Un lucru important de ţinut minte este că trupul nu minte niciodată. Dacă există schimbări în modul în care partenerul tău îţi mişcă braţele,capul,privirea sau frecvenţa gesturilor sale este mult mai mare,atunci probabil ascunde ceva. Motivul pentru care mişcările corpului se schimbă atunci când o persoană minte este că aceasta trebuie acum să se gândească la moduri în care să pară convingător.

Un semn foarte mare este în privire. Dacă partenerul evită să te privească în ochi,atunci te minte.Există o teamă în privirea lui pe care o poţi descoperi imediat. Un alt semn este oferit de poziţia corpului. Atunci când mint,oamenii devin foarte tensionaţi.

Îşi drege vocea,se atinge frecvent şi începe propoziţiile prin "ăăă..."

Un alt semn al unui partener mincinos este gestul de a îşi atinge frecvent nasul sau faţa în timp ce vorbeşte cu tine. El este foarte tensionat când vorbeşte cu tine şi au instincul de a-şi ţine mâinile ocupate pentru a acoperi minciuna. Este posibil să îşi dreagă vocea des şi să îşi înceapă explicaţiile prin "ăăă",semn că are nevoie de timp de gândire pentru a inventa un pretext cât mai convingător.

Ţine minte că cel mai important este să ai încredere,în primul rând,în instinctele tale. Doar dacă ele îţi vor spune că minte,acordă mai multă atenţie comportamentului lui şi descoperă dacă este cazul să faci o investigaţie mai aprofundată.