Ce să faci înainte de culcare, ca să scapi de stres, să adormi rapid şi să ai somn liniştit

1 somn odihnitor jpg jpeg

Multe persoane obişnuiesc să se uite la televizor noaptea, să asculte muzică sau să facă diverse lucruri interactive pentru a adormi mai repede. Deşi cu toţii ne dorim să adormim instant, aceste activităţi nu sunt cele mai sănătoase opţiuni. Cercetătorii au aflat ce este cel mai indicat să facem, înainte de somn, pentru a ne odihni corespunzător.

Potrivit unui studiu publicat în „Chronobiology International‟, televizorul ţinut pornit înainte de culcare, ne poate perturba calitatea somnului şi ne poate face mai neliniştiţi pe parcursul nopţii. De asemenea, butonatul telefonului poate produce acelaşi efect, iar ascultatul muzicii, aproape de culcare, poate avea un impact negativ asupra somnului - în momentul în care ascultăm un cântec înainte de somn, acesta se va repeta continuu în subconştient, în timp ce dormim, efect care se numeşte „viermi de ureche‟. 

Un studiu al cercetătorului Michael Scullin, publicat în „Journal of Experimental Psychology‟, a constatat că persoanele care şi-au notat timp de cinci minute, înainte de culcare, sarcinile neterminate pe care le au de făcut în ziua următoare, au avut un somn mai odihnitor. Această activitate le-a ajutat să îşi „descarce‟ gândurile negative, iar ameliorarea acestor stări a condus la un somn mai rapid.

În timpul studiului realizat pe 57 de adulţi, scrierea listei cu sarcini de făcut a ajutat mai mult decât scrierea sarcinilor deja finalizate. Specialistul spune că oamenii îşi amintesc mai repede lucrurile neterminate, faţă de lucrurile terminate, iar potrivit specialistului, notatul acestor sacrini îi ajută pe oameni să adoarmă în medie cu nouă minute mai repede. Totodată, specialistul a remarcat că subiecţii care şi-au scris mai precis lista de sarcini au adormit mai repede, decât ceilalţi: „Decât să te angajezi, aproape de culcare, într-o activitate solicitantă, care ţi-ar perturba somnul, cum ar fi să te uiţi la televizor, pe telefon sau să te joci jocuri video, pune-ţi timp de câteva minute sarcinile şi gândurile pe hârtie! Scrierea unei liste de sarcini, ar putea fi o sarcină ideală, pe care o putem face înainte de somn. Scrisul scade oboseala cognitivă şi reduce îngrijorarea. Dacă vei reduce aceste două lucruri, automat mai adormi mai repede şi vei dormi mai profund‟, îndeamnă specialistul Michael Scullin.

Modalităţi sigure pentru un somn odihnitor

Pe lângă notatul sarcinilor, specialistul a declarat că există şi alte modalităţi prin care ne putem asigura un somn odihnitor. Acesta recomandă ca înainte să ne băgăm în pat, să ne setăm în cameră temperatura de 19-20 de grade Celsius, temperaturile medii ajutând considerabil la odihna de bună calitate. Totodată, deşi este o metodă cunoscută, cititul încă este o practică recomandată şi la modă. Specialistul subliniază că lectura ne poate asigura odihna de care avem nevoie, fără să ne agite pe parcursul nopţii.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg