Cea mai sănătoasă legumă gătită! Ar trebui să o consumi zilnic

1 83868 original jpg jpeg

Tomatele sau roşiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentaţia omului, care pot fi consumate în stare proaspătă sau că ingredient în diferite feluri de mâncare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, după cartofi.

Gustoase şi aproape indispensabile din bucătărie, roşiile aduc multe beneficii sănătăţii.

Roşia este apreciată datorită gustului ei dar şi avantajelor pe care le oferă sănătăţii. Deşi pot fi consumate tot timpul anului, datorită culturilor din seră, valoarea lor nutritivă este mai ridicată şi gustul este mai intens atunci când sunt cultivate în grădini, la soare, în lunile de vară (iunie până în septembrie).

De ce să consumi roşii zilnic

Nu mai puţin de 90% din conţinutul roşiei este apă biologică, uşor asimilabilă de către organismul uman, care alcătuieşte suportul ideal pentru administrarea colecţiei de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe active ale tomatelor.

Dintre vitaminele conţi­nute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui).

image

Apoi, roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv.

Roşiile conţin şi licopină, un pigment care dă culoarea specifică tomatelor şi care are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamină C, protejând eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun). Studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35%.

Citeşte şi: Cura de roşii. 3 beneficii incontestabile

Pentru a beneficia de proprietăţile lor, se recomandă să se consume săptămânal 7 porţii de preparate derivate din roşii (o porţie = un pahar de suc de tomate de 250 ml sau 125 ml pentru alte feluri de mâncare). Roşiile sunt folosite mai ales în preparatele dietei meteraneene şi în bucătăria spaniolă.

Sursă: sfatulmedicului.rom, doctorulzilei.ro / Sursă foto: pixabay.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg