Cum adaptezi rapid la nevoile tale o casă fără utilităţi complete

1 alternative pentru apa calda la temperatura optima jpg jpeg

Criza sanitară, poluarea, timpul pierdut în trafic, viaţa înghesuită în apartamentele din blocuri aglomerate, gălăgia, dar şi disponibilitatea mai mare ca niciodată pentru munca la distanţă sunt principalele motive pentru care numărul celor care au plecat din oraşe, pentru o viaţă mai calmă în zone rurale, este din ce în ce mai mare.

Pentru că nimic nu este perfect (dar totul este perfectibil), viaţa la ţară vine cu o serie de neajunsuri, printre care lipsa unor utilităţi dintre cele esenţiale pentru o viaţă confortabilă. Pe de altă parte, o casă poate să devină perfect funcţională dacă are acces la energie electrică şi apă potabilă. Toate celelalte nevoi pot fi suplinite prin metode alternative eficiente şi extrem de practice.

Apa caldă

Dacă nu eşti racordat la reţeaua de apă caldă, ai putea considera asta ca fiind o oportunitate, pentru că vei putea folosi sisteme de încălzire a apei care să-ţi aducă un confort superior şi costuri mai mici. Soluţia o reprezintă diferitele modele de boilere electrice, care pot fi montate oriunde: în baie sau în bucătărie. Cu ajutorul lor ai apă caldă încontinuu, exact la temperatura dorită. Boilerele sunt foarte uşor de instalat, nu au nevoie de coş sau tubulatură de evacuare şi se pot monta aproape de priză. Sunt extrem de fiabile, au un randament foarte bun şi, pentru că au capacităţi şi dimensiuni foarte diferite, se pot adapta la orice spaţiu. Există boilere care se pot instala chiar şi sub chiuveta din bucătărie, în timp ce altele, cu o capacitate mare, pot asigura apă caldă, la ce temperatură vrei, pentru toate nevoile din casă.

Buteliile de gaz

Acestea sunt un accesoriu frecvent pentru locuinţele neracordate la sistemele centralizate de alimentare cu gaze naturale. Circa 35% din locuinţele din România folosesc pentru gătit butelii de gaz, conform datelor statistice din 2015 (ultimele care există, pe acest subiect), şi sunt o alternativă eficientă atâta vreme cât sunt folosite corect. Buteliile conţin un amestec de gaze lichefiate cu putere calorică mare, ceea ce le sporeşte eficienţa.

Toate modelele de plite şi aragaze trebuie adaptate cu duze speciale, în cazul în care se folosesc gaze de butelie, pentru că presiunea jetului de gaz este diferită de cea din conductele reţelelor de distribuţie şi, spre deosebire de acestea, este constantă.

Ideal este să ai două butelii, una pentru utilizare şi una de rezervă. Este foarte important ca butelia de rezervă să fie depozitată într-un loc bine ventilat, răcoros, departe de razele soarelui.

Sistemul de canalizare

Sunt multe cazuri în care localităţi întregi nu sunt conectate la sistemul de canalizare. Există soluţii funcţionale şi pentru această situaţie, prin montarea unor fose septice. Câteva detalii importante fac ca aceste soluţii să fie foarte eficiente. Montarea trebuie realizată conform standardelor, la o adâncime de 3-4 metri sub nivelul solului. Acestea trebuie să aibă o capacitate proporţională cu numărul membrilor familiei şi mai multe compartimente care să permită drenarea şi filtrarea apei. O fosă septică standard are între 3.000 şi 5.000 de litri, acesta fiind cel mai folosit interval de volum pentru construirea fosei septice.

Vidanjarea trebuie realizată periodic, de cele mai multe ori anual, dar dacă este corect întreţinută şi dacă se folosesc adaosuri de bacterii şi enzime, care au capacitatea de a dezintegra deşeurile, vidanjarea se poate face şi la 18 luni sau chiar mai rar.

Casa verde

O casă care nu este racordată la toate utilităţile este candidatul perfect pentru a deveni o casă verde. O casă eficientă energetic aduce avantaje palpabile, iar investiţiile se amortizează complet într-un interval scurt de timp. Consumul de energie într-o casă verde este scăzut, valoarea facturilor este foarte mică, iar valoarea de piaţă a locuinţei este mai mare. Primul pas pentru a avea o casă verde sunt panourile solare, care pot asigura o parte importantă din energia termică de care este nevoie, dar şi energie electrică. Al doilea pas îl reprezintă pompele de căldură - de departe cele mai eficiente echipamente de producere a energiei termice pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajeră.

Confortul din casă este dat şi de calitatea utilităţilor, iar în absenţa lor, de alegerea unor soluţii eficiente. În felul acesta, orice casă devine perfectă şi extrem de avantajoasă în ceea ce priveşte costurile. Este foarte important ca raportul între beneficii şi costuri să fie foarte bine cântărit, astfel încât eficienţa energetică a casei să fie cât mai ridicată.

Sursa foto: unsplash.com



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg