5 întrebări despre tiroida „leneşă”
Te-ai întrebat vreodată ce ar putea avea în comun stările depresive, pielea uscată şi constipaţia? Toate sunt simptome ale hipotiroidismului, afecţiune care duce la „lenevirea” metabolismului.
1. Ce este şi de ce apare?
Hipotiroidismul reprezintă incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienţi hormoni. Deficitul de iod,care produce guşă,este una dintre cauzele insuficienţei tiroidiene. Totuşi,după introducerea iodului în produse precum sarea,hipotiroidia prin carenţă de iod nu s-a redus semnificativ.
O altă cauză importantă este tiroidita cronică autoimună (Hashimoto). Aceasta este o boală autoimună,în cadrul căreia sistemul imunitar atacă glanda tiroidă,pe care o percepe ca fiind ţesut străin. Tiroidita Hashimoto nu are simptome specifice în stadiul iniţial. Ulterior,apar oboseala,apatia,creşterea în volum a glandei.
„Dezechilibrul sistemului imunitar face ca organismul să nu mai recunoască propriile celule,pe care le atacă prin mijloacele specifice,cu scopul de a le distruge şi elimina. Rezultatele acestui proces inflamator vor duce cu timpul la distrugerea glandei tiroide. Se poate vorbi aici şi despre predispoziţia genetică,deoarece sunt frecvente cazurile în care mai mulţi membri ai familiei suferă de această boală”,explică medicul Rareş Simu,specialist imunologie clinică şi alergologie. Hipotiroidismul poate fi declanşat şi de operaţiile pe tiroidă şi de terapia cu iod radioactiv.
„Cauzele mai puţin frecvente sunt reprezentate de:extirparea chirurgicală a tiroidei (noduli tioidieni,hipertiroidism),interferenţele medicamentoase cu funcţia tiroidiană (litiu,amiodarona,interferon) sau anomalii de embriogeneză (lipsa de formare a tiroidei,tiroida ectopică)” afirmă medicul endocrinolog Raluca Muntean.