Mira Loghin, consilier în educaţie timpurie: „Viața unei femei se schimbă total atunci când devine mamă‟

Fiecare dintre noi parcurge o călătorie de-a lungul vieţii şi nu suntem lipsiţi de încercări. Numai împreună cu ceilalţi ne putem dezvolta şi vindeca. Când întâmpinăm situaţii dureroase cărora simţim că nu le mai facem faţă, avem nevoie de oglinzi şi companioni, aşa cum este şi Mira Loghin, consilier în educaţie timpurie, al cărei drum profesional este cu adevărat fascinant.

image

Mira Loghin (49 de ani) locuieşte în Bucureştie, este consilier în educaţie timpurie, dar şi trainer internaţional certificat din România în Comunicare Nonviolentă, Solution Focus Coach acreditat internaţional, consilier în dezvoltare personală, trainer în formare cu expertul Gabor Mate. Fiecare dintre titulaturile sale reprezintă câte o bornă depăşită în lunga ei călătorie profesională şi de autoşelfuire personală.

S-a născut în Constanţa şi s-a mutat în Capitală în ultimul ei an de facultate, în anul 1997. În copilărie, şi-a dorit să fie profesoară, pentru că observase că oamenii au nevoie să înveţe, să descopere. Iată ce ne-a scris: „Prima mea facultate a fost de limbi străine. Încă speram să fiu profesoară și să stau printre copii. Tinereţea m-a purtat către alte locuri. Diversitatea oamenilor pe care i-am întâlnit m-a confruntat cu nevoia de autenticitate şi sens. Până în 2011 am avut o carieră de succes în comunicare. Într-o zi, m-am întrebat unde sunt eu în toate acestea şi de atunci a început tăvălugul‟!

„Viața unei femei se schimbă total atunci când devine mamă‟

Odată cu nașterea fiului ei, Zoran, a simţit mai intens dorinţa de a lua o altă direcţie profesională. Mira îşi aminteşte de acel moment de cotitură: „Viața unei femei se schimbă total atunci când devine mamă, și habar nu are ce i se întâmplă până când nu se dumirește că de ea depinde viața altei ființe. Este şi o ființă care o crește, fix din punctul în care a rămas ea nedesăvărșită. Primul an a fost cel mai greu. Singurătatea, nesiguranța, fragilitatea emoțională, un baby blues continuu care îmi stimula trăirile ca într-un rollercoaster. Mă simţeam vinovată şi atunci am făcut primul pas spre terapia personală. Aveam nevoie de ajutor să mă pot ajuta pe mine‟. Fiul ei i-a redat curiozitatea de a înțelege lumea şi s-a înscris la Facultatea de Istorie.

A început o a doua facultate la 35 de ani

Această întrebare la care a răspuns de multe ori i-a confirmat Mirei cât de mult îi place să afle lucruri noi. Habar nu avea ce o să-mi aducă sau că se va deschide spre studiul umanităţii. Cărţile groase despre antropologie umană, rituri de trecere, civilizaţie preantică și antică au făcut-o să-şi pună întrebări despre cum trăiau oamenii, cum îşi creșteau copiii, cum își rezolvau diferendele.

image

„Am fost norocoasă să călătoresc în India, Egipt, Iordania, Irlanda, Grecia, Turcia, Thailanda cu ghiozdanul de cărţi după mine. În 2011, am deschis în Bucureşti primul centru de educaţie alternativă pentru copii și familii, Lumea lui MOMO, propria mea Academie de dezvoltare personală. Acolo m-am format profesional la nivelul la care sunt azi. Copiii ne dau voie să-i observăm şi au acel soi de bunătate care îţi înmoaie inima. Copiii m-au învăţat cum să ajung la inimile părinţilor lor, dar şi cum să ajung la inima copilului din mine‟, ne-a scris Mira.

Citește și: Psihoterapeut Diana Bordeianu: „Comunicarea este calea prin care eu, ca părinte, gestionez în totalitate educația copilului meu‟

„Diplomele certificărilor nu valorează mai mult decât oamenii care m-au antrenat‟

În anul 2014, Mira a descoperit Comunicarea Nonviolentă, metoda creată de psihologul american Marshall Rosenberg în anii ʹ70, prin întâlnirea cu Monica Reu, primul trainer certificat internaţional din România, despre care ne-a povestit: „Între noi s-a legat o prietenie pe viață, acel tip de relație pe care l-am căutat tot timpul fără să știu că există. Monica mi-a fost pansament, prieten, companion, soră, partener în proiecte. Nu mi-am imaginat nicio clipă că peste câţiva ani voi deveni al cincilea trainer internaţional certificat din România în Comunicare Nonviolentă.

Întâlnirea cu Monica Reu, primul trainer certificat internaţional din România, i-a schimbat viaţa
Întâlnirea cu Monica Reu, primul trainer certificat internaţional din România, i-a schimbat viaţa

În 2017, Monica urma să ţină o serie de 15 workshopuri pe durata a trei săptămâni pentru 18-20 de adulţi şi m-a rugat sa fac acest lucru în locul ei. Iniţial, am vrut să mă opun, însă destinul m-a tras de mână şi m-a adus acolo. Toate feedbackurile primite de la participanţi au fost suficiente cât să mă motiveze să aplic pentru certificare în comunicarea nonviolentă pe care deja o practicam de trei ani. Diplomele certificărilor nu valorează mai mult decât oamenii care m-au antrenat, ca Robert Gonzales, mentorul şi formatorul meu în Life Compassion, Sat Dharam, alături de care am experimentat puterea vindecătoare a Kundalini Yoga, mentorii şi antrenorii Ian Peaty, Gina Lawrie, Deborah Belamy. Cu dr. Gabor Mate înca nu m-am întâlnit în persoană, dar mi-a întărit credinţa că autenticitatea este super puterea noastră. Formarea mea ca terapeut Compassionate Inquiry a început fix de ziua mea, în vara lui 2021, şi continuă‟.

Alături de Sat Dharam, cu care a descoperit puterea vindecătoare a Kundalini Yoga
Alături de Sat Dharam, cu care a descoperit puterea vindecătoare a Kundalini Yoga

Câteva proiecte de suflet ale Mirei

- „Lumea lui MOMO‟, primul centru de educaţie alternativă pentru copii şi familii, din sânul caruia s-a născut Grădiniţa Lumea lui MOMO cu predare în metoda comunicării nonviolente şi empatiei.

- „Circle of Love‟ – cercul de femei prezent lunar în București și Constanţa

- „Părinți imperfecţi‟ - grupurile de învăţare și suport pentru părinţi

- „Părinte pentru copilul meu interior‟ - programul de vindecare şi transformare al copilului interior

- „Limbajul Inimii‟ – curs transformator de comunicare nonviolentă

- „Grădinița pentru totdeauna‟, prima carte publicată în jurul căreia s-a creat grupul de suport pe Facebook - Acomodarea la grădiniţă, creşă și şcoală

Vezi şi: Mamă pentru opt copii adoptaţi. O tânără din America schimbă destine în România

FOTO: Ioana Buru, arhiva personală



Recente

imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg