Misterul morţii lui Napoleon. Care au fost ultimele sale cuvinte

1 napoleon bonaparte 73543 1280 jpg jpeg

Personalitate marcantă a istoriei, Napoleon s-a stins din viaţă la vârsta de 51 de ani, departe de ţara şi familia sa, pe Insula Sfânta Elena, unde a fost exilat. Cauza morţii marelui lider francez este învăluită în mister, vehiculându-se, printre altele, şi eventualitatea otrăvirii cu arsenic.

În ultima parte a vieţii, Napoleon a fost exilat, după eşecurile sale militare. Înfrângerea sa definitivă a fost Bătălia de la Waterloo (18 iunie 1815), în care armata franceză comandată de Napoleon a fost înfrântă de armata anglo-prusiană comandată de Wellington şi Blücher. La 22 iunie 1815 Napoleon a fost silit să abdice pentru a doua oară. A fost exilat pe Insula Sfânta Elena, din Oceanul Atlantic. Aici, starea lui de sănătate s-a deteriorat. Chinuit de dureri, a mai avut puterea de a-şi redacta testamentul. Cu trei săptămâni înainte de moartea sa, care s-a produs pe 5 mai 1821, Napoleon spunea: „Mor prematur, asasinat de oligarhia engleză şi de asasinul ei plătit”. Aceste cuvinte au fost adăugate şi la sfârşitul testamentului său. Înainte de a muri, Napoleon ar fi spus: „France, l'armée, tête d'armée, Joséphine” („Franţa, armata, capul armatei, Joséphine”).

Cauza decesului, necunoscută cu exactitate

În după-amiaza care a urmat trecerii sale în nefiinţă, şapte medici britanici s-au strâns pentru autopsie la reşedinţa lui Napoleon. Şase dintre aceştia erau militari, aflaţi sub jurisdicţia Lowe a Insulei Sfânta Elena. Autopsia a durat două ore şi a fost făcută de medicul personal al lui Napoleon, Francesco Antommarchi.

Nu a existat un consens al medicilor asupra cauzei decesului liderului francez. A rămas acceptată varianta medicului personal al lui Napoleon, potrivit căreia decesul s-a produs din cauza unui ulcer canceros al stomacului.

Nu toţi au acceptat însă această variantă. Unii au spus că Napoleon a fost otrăvit cu arsenic. Câţiva medici au făcut analize în secret, care au arătat o posibilă intoxicaţie cu arsenic. Această variantă a fost luată în calcul şi în 1840, când autorităţile franceze au trimis o delegaţie pentru a exhuma trupul lui Napoleon, care era foarte bine păstrat, arsenicul fiind un compus care împiedică putrefacţia. 



Recente

Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg