Ochiurile de apă au fost la început folosite drept oglinzi. Mai târziu, oamenii au şlefuit pietre vulcanice – obsidian – sau metale pentru a obţine suprafeţele lucioase, în care-şi puteau zări chipul. Oglinzi din piatră au fost descoperite în Anatolia, Turcia, şi datează de acum opt mii de ani. În China, oglinzile erau fabricate din bronz, în timp ce în India erau din cupru.

Şapte ani de ghinion

Despre oglinzi se spune că reflectă sufletul, iar atunci când cineva sparge una, urmează şapte ani de ghinion. Superstiţia datează din vremea romanilor, deoarece ei considerau că oglinda reflectă sufletul unei persoane. Odată cu spargerea ei, şi sufletul se împrăştia în mai multe bucăţi. Se credea că sufletul avea nevoie de şapte ani pentru a se reface. Totuşi, existau două metode pentru a alunga ghinionul. Oglinda spartă trebuia îngropată în pământ sau sfărâmată până când cioburile se făceau pulbere.

Captează sufletele

În România şi în Grecia, când moare cineva, există obiceiul ca toate oglinzile sau suprafeţele lucioase din casă să fie acoperite, deoarece există credinţa ca sufletul celui plecat poate să rămână captiv într-una din ele, iar mai târziu poate să-i bântuie pe cei dragi. O altă superstiţie spune că în oglinzile descoperite din încăperi se arată diavolul. În Grecia, nu e bine să te uiţi în oglinză în zilele de doliu, gestul fiind considerat un semn de vanitate.

Schimbă destine

Oglinzile nu anunţă întotdeauna ghinionul! Dimpotrivă, atunci când o oglindă cade, dar nu se sparge, e semn că norocul va intra în viaţa ta. Mai mult, dacă te uiţi în oglindă şi te sperii de imaginea ta, e semn că destinul ţi se va schimba într-un mod pozitiv. Când eşti supărată sau ceva te tulbură, e bine să te uiţi puţin timp în oglindă. Spiritele celor dragi vor ajunge la tine şi vor lua asupra lor neliniştea ta. Însă, nu trebuie să te uiţi prea mult timp în oglindă atunci când eşti bolnavă, deoarece spiritelor rele le va fi mai uşor să-ţi fure sufletul. Se crede că nu este bine să dormi cu o oglindă în faţa patului, deoarece şi în clipele de somn, când nu te poţi proteja, spiritele pot pune stăpânire pe sufletul tău.

Îţi arată ursitul

Oglinzile sunt considerate şi un mijloc de a prevedea viitorul, mai exact de a afla cu cine urmează să te căsătoreşti. În cultura occidentală, noaptea de 31 octombrie – adică, noaptea în care se pomeneau toţi sfinţii -  era considerată potrivită pentru vrăji, deoarece atunci se putea comunica cu spiritele celor plecaţi. Cele care doreau să-şi vadă alesul, trebuiau să stea în faţa unei oglinzi, cu o lumânare aprinsă, un măr şi un cuţit. Ele tăiau mărul în nouă bucăţi şi mâncau opt din ele, iar pe a noua o aruncau în oglindă. Se spune că viitorul soţ apărea în luciul ei, pentru a prinde ultima bucată. Se mai zice despre oglinzi că nu pot să mintă şi că arată întotdeauna adevărul. Din acest motiv, este semn arău atunci când vezi în oglindă, din întâmplare, ceva sau pe cineva care nu ar trebui să fie acolo.

Ştiai că...

... în China, credincioşii atârnă oglinzi deasupra statuilor idolilor? În acest mod, spiritele rele care intră în locul de rugăciune îşi văd propria reflexie, se sperie şi fug. Din acelaşi motiv, chinezii agaţă oglinzi în partea opusă uşii de la intrare şi astfel energiile negative nu intră în casă. Totuşi, este interzis să pui două oglinzi una în faţa celeilalte, deoarece atrag ghinionul.
... dacă o oglindă se sparge brusc atunci când te uiţi în ea e un semn că vei pierde un prieten drag? De asemenea, se spune că atunci când o oglindă cade de pe perete şi se sparge, anunţă decesul cuiva din casă.
... copiii sub un an nu ar trebui să se privească în oglindă? Până la această vârstă sufletul lor nu este bine dezvoltat şi cei mici sunt vulnerabili în faţa forţelor răului.