Prea multe sau prea puţine ore de somn îţi măresc colesterolul. Şi apneea duce la colesterol crescut

1 shutterstock 554478352 jpg jpeg

Lipsa somnului sau, dimpotrivă, prea multe ore de somn pot fi asociate cu un nivel ridicat de colesterol rău în sânge, potrivit specialiştilor. De altfel, aceştia au analizat inclusiv legătura dintre apneea în somn şi colesterolul mărit. Află mai multe din articolul următor.

Legătura dintre somn, apnee în somn şi nivelul crescut de colesterol 

Mai multe cercetări au arătat, de-a lungul timpului, care este legătura dintre somn şi nivelul crescut al colesterolului rău din sânge (LDL). 

În 2018, o echipă de specialişti de la Universitatea din Göteborg (Suedia) a analizat istoricul medical al 8.600 de pacienţi de la 30 de clinici de somnologie din Europa şi Israel, cunoscuţi pentru faptul că sufereau de apnee în somn (SAS). Fără a avea vreun diagnostic de colesterol mărit, cercetătorii au descoperit că o mare parte dintre pacienţi aveau niveluri ridicate ale colesterolului. De asemenea, cu cât problema apneei în somn era mai gravă, cu atât nivelul LDL din sânge era mai mare.

“Rezultatele noastre sugerează ideea că apneea în somn poate avea efecte negative asupra nivelului de lipide din organism, ceea ce explică asocierea dintre acestă problemă şi creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare”, au precizat autorii studiului. 

Într-o altă cercetare (2008), mai mulţi experţi de la Universitatea de Medicină din Tokyo (Japonia) au arătat că atât un program de somn prelungit, cât şi lipsa de somn produce fiecare un impact negativ asupra nivelului de lipide din organism. Cu alte cuvinte, doar cinci ore de dormit sau mai mult de opt ore de somn cresc nivelul de grăsimi şi scad nivelul colesterolului bun din sânge (HDL). 

De altfel, atunci când nu dormi suficient, ai tendinţa să mănânci mai multe alimente bogate în grăsimi saturate nesănătoase care îţi vor creşte nivelul LDL în sânge, iar dorinţa de a face sport scade. 

Citeşte şi: Inamicii colesterolului

Ce este colesterolul?

Potrivit Mayo Clinic, corpul are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase şi pentru a-l ajuta să producă vitamina D şi anumiţi hormoni (estrogeni, testosteroni). 

Cea mai mare parte din colesterol este sintetizată în organism, ficatul fiind principalul loc de producere a colesterolului, conform specialiştilor clinicii medicale “Dr. Victor Babeş”. Doar o mică parte provine din alimentaţie.

“Colesterolul este transportat în organism de către lipoproteine clasificate în funcţie de densitate în : chilomicroni, VLDL (very low density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein), IDL (intermediate density lipoprotein), HDL (high density lipoprotein)”, scriu aceştia. 

Cu un nivel de colesterol mărit, se pot produce depozite de grăsimi în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, îngreunând circulaţia suficientă de sânge prin arterele. Uneori, acele depozite se pot rupe brusc şi pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De altfel, un nivel ridicat de LDL nu are simptome. Un test de sânge este singurul mod de a afla asta. 

Ce presupune apneea în somn?

Apneea în somn (SAS) reprezintă o condiţie în care respiraţia este întreruptă scurt şi în mod repetat în timpul somnului, referindu-se la o pauză de respiraţie care durează cel puţin zece secunde. Cel mai comun tip de apnee în somn este apneea obstructivă în somn (SASO). 

Sforăitul este un indicator semnificativ al apneei în somn. Alte simptome sunt apneea (întreruperea respiraţiei), senzaţia de gură uscată, dureri de cap matinale, insomnie, somnolenţă în timpul zilei, stări irascibile etc. În acest caz, cere ajutorul unui medic pneumolog. 

Citeşte şi: Regim alimentar pentru scăderea colesterolului

FOTO: Shutterstock.com 



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg