Ingrediente

Pentru blat

  • 200 g unt
  • 300 g zahăr
  • 390 g făină
  • 5 ouă
  • 160 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • coaja de la ½ de lămâie
  • 5 ml esenţă de vanilie

Pentru cremă

  • 500 ml smântână dulce, cu minimum 35% grăsime
  • 200 g zahăr
  • 350 g vişine
  • 50 g ciocolată neagră, pentru decor

Mod de preparare 

Încingi cuptorul la 175 ̊C şi tapetezi o formă de tort cu inel detaşabil. Pentru blat, mixezi untul moale cu zahărul până capătă o consistenţă cremoasă. Adaugi esenţa de vanilie, sarea şi coaja de lămâie. Separi albuşurile de gălbenuşuri şi adaugi gălbenuşurile, unul câte unul, în crema de unt. Încorporezi alternativ făină şi lapte până se omogenizează.

Separat, baţi albuşurile spumă tare şi le încorporezi la final, cu mişcări uşoare de jos în sus. Torni blatul în formă şi-l dai la cuptor 30-35 de minute, până când trece testul scobitorii. Îl laşi la răcorit 10-15 minute, apoi îl scoţi din formă şi-l mai ţii la răcit înainte să-l tai în jumătate.

Baţi smântâna rece cu zahărul până când obţii frişcă. Pui jumătate din cantitatea de frişcă peste prima felie de blat, apoi aşezi un strat de vişine fără sâmburi. Aşezi deasupra a doua felie de blat, pui frişca şi vişinele rămase, apoi razi ciocolata.

Dai tortul la rece până în momentul servirii. 

FOTO Shutterstock.com