Cu toţii ne-am dorit să ne reîntoarcem la viaţa normală. Conversaţiile cu cei dragi ne împlinesc, iar legătura umană este esenţială pentru o viaţă sănătoasă. Oamenii au nevoie să îşi împărtăşească părerile, să fie ascultaţi, să râdă şi să se simtă în largul lor, departe de problemele cotidiene. Odată cu relaxarea restricţiilor, putem să ne vedem, în sfârşit cu cei dragi, desigur în număr limitat. Dacă şi tu ai fost dornic să te reîntâlneşti cu prietenii sau cu colegii de muncă, însă acum, în mod surprizător, te simţi epuizat, află că nu eşti singurul.

Viaţă socială a fost redusă masiv, în ultimii doi ani, cercul social s-a limitat, iar conversaţiile s-au purtat mai mult pe platformele de socializare, decât faţă în faţă. Cel mai probabil, comunicarea a fost redusă, lucru care a dus la apariţia multor stări de anxietate şi chiar depresie: „Viaţă socială este o cheie importantă pentru succesul în viaţă şi pentru bunăstarea noastră‟, spunea autorul Robert Holden, în cartea Success Intelligence.

De ce conversaţiile pot fi obositoare

Interacţiunea socială este ca un muşchi, iar pentru conversaţii de calitate trebuie să antrezei constant acest muşchi. Dacă te-ai aflat într-un mediu cu interacţiuni limitate, există posibilitatea să uiţi cum este să porţi o conversaţie de lungă durată. La fel ca în fitness, nu poţi trece de la antrenamente cu 10 kilograme, la antrenamente de 100 de kilograme. Potrivit Yourtango, acelaşi lucru este valabil şi pentru viaţa socială, trebuie să treci treptat la noul mediu, de la conversaţii mici, la conversaţii profunde. În caz contrar, te vei simţi copleşit şi stresat, numai la gândul că te vei întâlni cu cineva. Ideea că nu te mai poţi ascunde în spatele reţelelor de socializare poate fi vulnerabilă şi te poate duce înapoi la nevoia de izolare.

Cum ne întoarcem la viaţa socială?