Vitaminele, armata sănătăţii. Vitamina C previne infecţiile, vitamina K este esenţială pentru coagularea sângelui

1 vitamine 763719391 jpg jpeg

Vitaminele sunt compuşii organici de care oamenii au nevoie pentru a rămâne sănătoşi. Carenţele de nutrimente produc în corp afecţiuni, unele mai uşoare, altele destul de serioase. Vestea bună este că majoritatea vitaminelor provin din alimente. Uneori, se recomandă cure cu suplimente vitaminizante, pentru fortificarea organismului.

Termenul vitamină provine din latină, de la „vita‟, care înseamnă „viaţă‟. Cele mai multe vitamine esenţiale pentru sănătate nu pot fi sintetizate de organism şi trebuie obţinute din surse externe, în mod special din alimentaţie. Pentru asigurarea dozei zilnice recomandate, este important să ai o dietă cât mai diversificată.

Bine de ştiut!

Printre semnele care indică deficit de vitamine se numără: oboseala, tonusul scăzut, sistemul imunitar slăbit (din cauza infecţii repetate şi, uneori, netratate suficient), aspectul tern al pielii sau al părului.

Vitamina A, esenţială pentru vedere şi piele. Vitamina A, cu valoare antioxidantă, participă la sinteza unei substanţe (rodopsina), cu rol important pentru vedere, îmbunătăţind acuitatea vizuală. În plus, este implicată în creştere, în vindecarea rănilor şi arsurilor, asigură integritatea mucoaselor şi previne infecţiile.

Surse: unt, gălbenuş, peşte gras, morcov, spanac, broccoli, caise, citrice.

Vitaminele din complexul B sunt esenţiale pentru sănătatea organismului şi în prevenirea unor boli. Cei mai expuşi riscului de a avea carenţe sunt cei care suferă de boli intestinale, care perturbă absorbţia. Consumul de alcool, fumatul, stresul, anticoncepţionalele şi antibioticele sunt alţi inamici ai vitaminelor B: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B8 (biotină sau vitamina H), B9 (acidul folic) şi B12. Cu excepţia vitaminei B3, care este produsă într-o mică măsură de corp, şi a vitaminei B12, care există într-o anumită măsură pe „stoc‟ la nivelul unor organe, ele trebuie procurate zilnic din alimentaţie.

Surse: unele fructe, cereale, carne, drojdie de bere, lactate şi ouă.

Vitamina C previne oboseala şi infecţiile. De departe, cea mai administrată vitamină în sezonul rece, pentru că ajută la prevenirea şi tratarea răcelilor şi a gripei, vitamina C favorizează şi asimilarea calciului şi a fierului în corp. Acidul ascorbic, cum mai este cunoscută vitamina C, contribuie la întărirea imunităţii, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral.

cătină, coacăze, ardei gras, pătrunjel, portocale, ardei verde, lămâie, broccoli, conopidă, kiwi.

Vitamina D are grijă de sănătatea oaselor. Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Dar nutrimentul pare să aibă un rol important şi pentru imunitate, protejându-ne de infecţiile virale – răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă!

ulei de peşte, somon, gălbenuş, ton, ciuperci, ficat de vită, lapte şi unt.

Vitamina E, vitamina ţinereţii prelungite. Vitamina E sau tocoferolul joacă un rol important în protecţia globulelor roşii contra acţiunii substanţelor oxidante (radicalii liberi). Acest lucru ajută la întârzierea îmbătrânirii ochilor, pielii şi a prostatei. De asemenea, reduce nivelul colesterolului rău.

ulei de floare-soarelui, alune, migdale, margarină, ou, spanac.

Vitamina K, esenţială pentru coagularea sângelui. Atunci când avem o rană sau o simplă tăietură, este nevoie de coagulare, pentru oprirea sângerării şi pentru vindecare.

pătrunjel, spanac, broccoli, ceapă verde, varză, iaurt şi brânză.

@shutterstock



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg