Istoricul familiei

Dacă mai multe rude din familia ta au suferit de cancerla sân,atunci probabilitatea ca şi tu să dezvolţi este mult mai ridicată.  De acest lucru sunt vinovate anumite gene care sunt transmise ereditar şi care prezintă mutaţii ce predispun la apariţia celulelor canceroase. Între 5 şi10% din cazurile de cancer au această cauză.


Citeşte şi:

Cancerul de sân poate fi prevenit! Iată cum!

Cele mai bune alimente contra cancerului


Data primei menstruaţii

Dacă prima menstruaţie ţi-a venit la o vârstă fragedă,atunci riscul de cancer este mai ridicat.Un studiu a arătat faptul că cu cât vârsta la care o femeie are prima prima menstruaţie este mai ridicată,cu atât riscul să sufere de cancer la sânînainte de menopauză este mai redus.

Menopauza târzie

Lucrurile stau invers în ceea priveşte vârsta la care o femeie intră la menopauză. Astfel cu cât aceasta este mai înaintată,cu atât şansele să dezvolte tumori canceroase sunt mai mari. O femeie care intră la menopauză la vârsta de 55 de ani are cu 30% mai puţine şanse să facă cancer decât o femeie care intră la menopauză la 45 de ani.

Structura sânilor

Cercetătorii au descoperit faptul că densitatea ţesuturilor sănilor poate avea un cuvânt de spus în dezvoltarea celulelor canceroase. Mai exact,sânii foarte denşi sunt mai predispuşi la tumori şi în acelaşi de multe ori le ascund,ceea ce îngreunează punerea unui diagnostic. Din această cauză cancerul este descoperit într-un stadiu avansat,când şansele de vindecare sunt mai mici.

Sarcina târzie sau lipsa ei

Femeile care nu au copii sunt mai expuse pericolului cancerului la sân. O femeie care a născut are cu 30% mai puţine şanse să aibă cancer decât una care nu are copii.

Alţi factori care cresc probabilitatea  de apariţie a cancerului:

·         Expunerea la radiaţii

·         Obezitatea

·         Fumatul

·         Folosirea pilulelor contraceptive

·         Terapia hormonală