Hotel Cişmigiu

Numit iniţial Palace Hotel, Hotelul Cişmigiu, care a fost construit în 1912, se află pe Bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti, la intersecţia cu strada Ion Brezoianu. Clădirea este declarată monument istoric, arhitectul ei fiind Arghir Culina, structura de rezistenţă fiind concepută de inginerul Nicolae Nacu Pissiota. Familia Pissiota a deţinut hotelul până în 1948, când a fost naţionalizat de regimul comunist. Cu această ocazie, i-a fost schimbat numele în Hotel Cişmigiu, nume provenit de la Parcul Cişmigiu, situat în apropiere.

În perioada comunistă, hotelul a fost neglijat de autorităţi, degradându-se treptat. După anul 1990, clădirea a fost transformată în cămin pentru studenţii Academiei de Teatru şi Film. Potrivit legendei, o studentă basarabeancă a căzut în puţul liftului, însă nu a murit pe loc, ci a stat blocată acolo 3 ore, după care a decedat. În tot acest interval, ea a strigat după ajutor, fără însă ca cineva să o audă. De atunci, mai multe persoane au susţinut că au auzit ţipete în hotel, precum şi fenomene greu de explicat.

Palatul Parlamentului

Una dintre cele mai mari clădiri din lume, Palatul Parlamentului are, de asemenea, reputaţia că este bântuit. Fantomele care apar aici au chiar şi nume. Este vorba despre „Anca” şi „boierul Giovani”. Anca, spiritul unei tinere decedate, se arată personalului în uniformă, cerând ajutor.

Însăşi Anca Petrescu, arhitectul-şef al Casei Poporului, îşi aminteşte de unul dintre accidente, în care o fată şi-a pierdut viaţa. „S-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 16 metri. În total, au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit şi eu despre legendele morţilor zidiţi în pereţi, ba chiar la un moment dat se spunea că Piaţa Constituţiei este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigaţie militară şi cădeau capete de la nivel înalt pentru asta, a explicat arhitecta pentru adevarul.ro.

Foişorul de foc

Clădire aflată la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, în imediata apropiere a bisericii Oborul-Vechi, Foişorul de foc era în trecut turn de observaţie pentru apărarea împotriva incendiilor, având şi rolul de turn de apă. Până în 1935, a fost folosit de către pompieri, după care şi-a pierdut rolul, deoarece în Bucureşti se ridicau tot mai multe clădiri înalte, iar introducerea telefoniei făcea inutilă existenţa unui turn de veghe. Din 1963, a fost transformat într-un Muzeu al Pompierilor.

Potrivit legendelor urbane, Foişorul de foc ar fi şi locul unde se petrec fenomene paranormale: potrivit unora, în fiecare zi de 9, la orele 23:30, se aprind lumini. Alte legende vorbesc de fantoma unei soţii de pompier.

Foto: Shutterstock