În această campanie,Accu-Chek,marcă dedicată descoperirii de soluţii care să permită persoanelor cu diabet să trăiască o viaţă normală şi activă, pune la dispozitia lor şi nu numai un instrument online,cu ajutorul căruia îşi pot planifica mesele zilnice ţinând cont de valorile nutriţionale.

Pe site-ul http://www.accu-chek.ro/webtool/recipebox.htmlsunt disponibile o serie de reţete sănătoase,gustoase şi uşor de preparat,la îndemâna tuturor.

Aplicaţia online permite planificarea meselor pentru întrega zi,descărcarea şi imprimarea lor,astfel încât să-ţi evaluezi fiecare masă din punctul de vedere al valorilor nutriţionale şi al carbohidraţilor.

Prezentă la evenimentul de lansare a campaniei,Dr. Simona Tivadar a declarat:„În faţa rafturilor mereu mai pline şi a ambalajelor mereu mai atrăgătoare devine imperios necesar să ne auto-responsabilizăm şi să ne educăm legat de tot ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă.

Uneori e nevoie de un efort de voinţă ca să identificăm greşelile pe care le facem şi să ne schimbăm obiceiurile alimentare periculoase,înainte de a ajunge la medic cu afecţiuni avansate,care să necesite îngrijiri medicale complexe şi scumpe.”

Începând cu luna aprilie,zece dintre aceste reţete vor fi disponibile pe pagina de facebook a Accu-Chek (http://www.facebook.com/AccuChekRo) şi pe Youtube (http://www.youtube.com/AccuChekRo),sub forma unor materiale video cu maestrul bucătar Horia Vîrlan.

Iată trei dintre reţetele propuse în campanie:

Salată Tabouli

Ingrediente (8 porţii):

1 ceaşcă cuşcuş

2 ceşti apă fiartă

1 linguriţă sare

¼  ceaşcă zeamă de lămâie

2 linguri ulei de măsline

2-3 căţei de usturoi tocaţi fin

4 fire ceapă verde mărunţite

1 legătură de pătrunjel tocat

1 ceşcuţă cu mentă mărunţită

1 conservă de năut sau o ceaşcă şi jumătate de năut fiert

2 ardei (roşu şi galben) tăiaţi cubuleţe

1 castravete englezesc,fără seminţe şi tocat fin

2 roşi tocate fin

piper

Cum se prepară:

1.      Toarnă cuşcuşul într-un bol de salată. Adaugă apa fiartă,amestecă şi lasă la hidratat.

2.      Adaugă sarea,zeama de lămâie,uleiul,usturoiul,piperul şi amestecă.

3.      Acoperă bine,lasă la frigider şi scoate cu aproximativ 30 de minute înainte de servire.

4.      Încorporează restul ingredientelor şi amestecă bine.

5.      Serveşte rece,ca aport de amidon la orice masă.

Valori nutriţionale (pe porţie)

188 kcal,7 g proteine,28 g carbohidraţi,5g fibre,288 mg sodium,0 colecterol

Paste Alfredo cu păstrăv sau somon afumat

Ingrediente (4 porţii):

1/3 pachet de 500 g tagliatelle din grâu dur

1 linguriţă ulei de măsline sau de rapiţă

1 ceapă mare tocată

200 g ciuperci foliate

2 căţei de usturoi tocaţi

¼ ceaşcă vin alb sec

250 ml lapte degresat

2 linguri ovăz

2 linguri cimbru tocat

250 g păstrăv sau somon afumat,feliat

piper negru

Cum se prepară:

1.      Fierbi pastele în apă clocotită şi uşor sărată,până se frăgezesc. Le scurgi şi le pui deoparte.

2.      Încălzeşti uleiul într-o cratiţă şi căleşti ceapa.

3.      Adaugi ciupercile şi amesteci până se formează un sos,după care pui usturoiul şi amesteci.

4.      Mixezi amestecul cu vinul şi fierbi câteva minute până se pătrund ingredientele.

5.      Pui laptele şi ovăzul,apoi mişorezi focul şi fierbi sosul uşor acoperit timp de 5-10 minute,până s-a îngroşat şi a scăzut puţin.

6.      Adaugi cimbrul,piperul negru şi peştele.

7.      Amesteci pastele cu sosul şi le serveşti imediat,cu o salată mare sau cu două legume fierte.

Valori nutriţionale (pe porţie)

415 kcal,28 g proteine,9 g grăsimi,49 g carbohidraţi

5 g fibre

12,5 mg colesterol

447 mg sodiu

Cremă cu fructe Riana

Ingrediente (4 porţii):

1 ceaşcă müsli

1 ceaşcă iaurt degresat simplu

2 mere (roşu şi verde)

1 pară

1 mango

5-6 căpşune

1 crenguţă coacăze

1 ceaşcă cremă de brânză cu conţinut scăzut de grăsimi,îndulcită artificial

Cum se prepară:

1.      Într-un bol de sticlă sau într-o cupă de desert,pune cu lingura jumătate din cantitatea de müsli.

2.      Adaugă un strat de iaurt peste müsli,apoi un strat de fructe  tăiate cuburi sau feliuţe,apoi un strat de cremă de brânză,continuând până umpli bolul. La final,decorezi cu coacăze.

3.      Dacă vrei,lasă la frigider peste noapte,pentru ca fulgii de müsli să se înmoaie. Pentru a preveni decolorarea merelor şi perelor,stropeşte-le cu zeamă de lămâie. Cu acelaşi scop,înmoaie bananele în apă fiartă.

Valori nutriţionale (pe porţie)

246 kcal,8 g proteine,4 g grăsimi,46 g carbohidraţi,5 g fibre,7,5 mg colesterol,43 g sodiuSimo