Această sărbătoare este una specială pentru femei. Este ziua în care ele trebuie să se simtă mai speciale,ziua în care nimeni şi nimic nu trebuie să le supere,să fie fericite şi să se bucure de cei pe care-i au alături.

8 Martie este ziua în care trebuie să le spunem mamelor noastre-La mulţi ani! Înainte de a fi mamă,este femeie,cea mai specială,care trebuie să primească cele mai multe felicitări,urări şi flori.

Prin această sărbătoare se comemorează realizările sociale,politice şi condiţiile economice ale femeilor. A fost adoptată sărbătoarea Ziua Femeii prima dată în anul 1977,printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. Pentru prima dată în anul 1975 a fost sărbătorită Ziua Femeii de către ONU,pe data de 8 martie,numit atunci Anul Internaţional al Femeii.

Istoric

Această sărbătoare se celebra de pe vremea grecilor antici. Aceştia o serbau primăvara pe Rhea,care era mama tuturor zeilor. În anii 1800,în Anglia se sărbătorea Duminica mamei,care era sărbătorită în cea de a patra duminică de la începerea Postului Paştelui.

Pe 28 februarie 1909 a fost sărbătorită Ziua Femeii la New York,pentru prima dată. Sărbătoare care era în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor,grevă care avusese loc cu un an în urmă.

Un an mai târziu,activista socialistă din Germania,Luise Zietz împreună cu o colegă,propun sărbătorirea zilei internaţionale a femeii,dar fără a da o dată concretă. În anul următor,această sărbătoare a fost celebrată pe 19 martie.

Până în anul 1917 în Rusia se sărbătorea ziua femeii în ultima duminică din luna februarie. Din 1917,ultima duminică din februarie din calendarul pe stil vehi,a coincis cu data de 8 martie din calendarul de pe stil nou.

S-a decis ca Ziua Femeii să fie celebrată pe 8 martie în întreaga lume în anul 1913. Acest lucru s-a hotărât în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor,care a avut loc la Copenhaga. La acea conferinţă au luat parte mai mult de 100 de femei din 17 ţări.

În mai multe ţări din lume,ziua de 8 martie este declarată liberă,ţări cum sunt Albania,Algeria,Armenia,Belarus,Brazilia,Croaţia,Cipru,Finlanda,Grecia,India,Italia,Malta,Republica Moldova,Mongolia,Palestina,Polonia,plus altele. În China,femeile au după-amiaza liberă.