Dereglările hormonale, stresul, alimentaţia nesănătoasă, secreţia excesivă de sebum, somnul neregulat sunt doar câteva dintre cauzele principale ale apariţiei ei. Acneea poate fi ţinută în frâu cu ajutorul unui ritual corect de îngrijire.

Punctele negre, coşmarul tenului gras

Nu sunt o problemă gravă de sănătate şi nu dor, însă din punct de verede estetic sunt o pacoste. De regula, punctele negre, numite şi comedoane, apar în urma dilatării porilor. Sebumul produs în exces se oxidează la contactul cu aerul, căpătând o culoare închisă. Deşi sunt întâlnite cel mai des pe un ten gras, şi pielea care se îngraşă în zona T – frunte, nas, bărbie – este un mediu propice apariţiei lor.

Demachiază-te de două ori pe zi

Demachiază-te atât dimineaţa, cât şi seara, folosind produse care nu conţin alcool. Gelurile asigură o curăţare în profunzime, pe piaţă existând o mulţime de produse speciale pentru tenul cu tendinţă acneică.

Cuburile de gheaţă scad inflamaţia

Roşeaţa din jurul unui coş e un semnal pe care nimeni nu-l poate ignora. Cuburile de gheaţă aplicate 15-20 de secunde pe zonele cu probleme închid porii şi estompează coloritul.

Untul de cacao regenerează

Ai nevoie de o linguriţă de unt de cacao nerafinat, pe care îl masezi uşor pe zonele afectate de acnee, lasându-l să acţioneze peste noapte. Puternic hidratant, acesta conţine antioxidanţi si are proprietăţi antiinflamatoare, ajutând pielea să se refacă.

Bicarbonatul de sodiu reechilibrează pH-ul

Prepară un amestec dintr-o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi ½ linguriţă de apă sau ulei de măsline. Aplică pe zonele cu probleme şi lasă să acţioneze 10-15 minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.

Masca din măr hidratează

Bună atât pentru coşuri, cât şi pentru punctele negre, masca cu măr se prepară dintr-un fruct descojit, pasat şi amestecat cu 5 linguri de miere. Lasă să acţioneze 10 minute, apoi clăteşte cu apă rece.

Masca din albuş închide porii

Bate un albuş spumă, apoi amestecă-l cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Aplică masca pe toată faţa şi las-o să acţioneze 15-20 de minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.

Baia cu aburi te scapă de comedoane

Într-un vas cu apă fierbinte, pune o lingură de flori de muşeţel, apoi stai cu capul acoperit cu un prosop deasupra lui, până se răceşte lichidul. Masează cu un tifon curat zonele cu probleme, fără a presa pielea foarte tare. Clăteşte faţa cu apă rece, pentru a închide porii. La final, aplică o loţiune calmantă.

Mierea şi cafeaua curăţă în profunzime

Punctele negre pot fi îndepărtate şi dacă foloseşti constant un gomaj, preparat dintr-o linguriţă de cafea măcinată amestecată cu o linguriţă de miere. Umezeşte pielea, apoi maseaz-o uşor câteva minute cu această compoziţie. Clăteşte cu apă călduţă.

Sfat CPF

Formele de acnee severă trebuie să te trimită la dermatolog. Aşa vei primi tratamentul adecvat şi vei preveni apariţia cicatricilor inestetice.

Sursa foto: dreamtico.com.