Kilmer a recunoscut că a fost diagnosticat cu cancer la gât în 2017, după ce găsise o umflătură la gât şi s-a trezit, la propriu, într-o baltă de sânge. Drept urmare, actorul a făcut o traheostomie, care l-a lăsat, pur şi simplu, fără voce. Iar acum îşi propune să revină la Hollywood imediat ce-şi va recăpăta vocea.
Sonantic, o companie britanică de tehnologie audio care clonează voci, îl ajută pe Val Kilmer să-şi recupereze vocea pentru proiectele în care se va implica, dar şi-n viaţa de zi cu zi. În urmă cu numai câteva zile, firma britanică a dezvăluit că a dezvoltat un program de inteligenţă artificială în parteneriat cu Kilmer pentru a-l ajuta să-şi recupereze vocea.    


Directorul companiei respective şi co-fondatoarea Zeena Qureshi a făcut câteva declaraţii pentru  revista People în acest sens: „Noi creăm cele mai realiste şi mai expresive voci artificale şi facem acest lucru pentru industria de divertisment. Aşadar lucrăm cu actori şi-i ajutăm să realizeze o versiune a lor în inteligenţa artificală, care să le fie pe plac şi care să fie editabilă.”


Qureshi, care are studii în educaţia vorbirii şi terapie, susţine că firma ei a fost contactată, anul trecut, de echipa lui Val Kilmer, pentru a vedea dacă echipa lor poate dezvolta un program pentru actorul rămas fără voce.