Care sunt simptomele bolilor tiroidiene – apar mai ales după naştere şi la menopauză

1 boli tiroida jpg jpeg

Prezente mai ales la femei, disfuncţiile glandei tiroide apar pe fondul unor dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, implicaţi în aproape toate procesele din corp. Insomnia, palpitaţiile şi nervozitatea sunt câteva dintre simptomele care pot să apară în astfel de tulburări.

Glanda tiroidă seamănă cu un fluture şi este situată în regiunea anterioară a gâtului. Este formată din doi lobi uniţi printr-o punte (istm) şi are o greutate aproximativă de 20-30 g. În interiorul acestei glande se găseşte o proteină (tiroglobulină), din care sunt sintetizaţi hormonii T3 (triiodotironina) şi T4 (tiroxina). Creşterea şi producerea T3 şi a T4 sunt controlate de un alt hormon, TSH, secretat de hipofiză, o glandă situată la nivelul creierului, într-o structură osoasă numită şa turcească. De asemenea, tiroida secretă calcitonina, hormon care ajută la controlul nivelului calciului în sânge.  

Hormonii tiroidieni reglează metabolismul şi funcţiile organelor interne, iar orice tulburare a funcţionării tiroidei mişcorează sau accelerează procesele chimice din organism. Astfel se evidenţiază hipofuncţia sau hiperfuncţia acestora.

Prezente mai ales la femei

Disfuncţiile glandei endocrine le afectează pe femei într-o proporţie mai mare. Acest lucru este explicabil prin faptul că tiroida este sensibilă la modificările hormonale. De aceea, tulburările tiroidiene apar mai ales după naştere şi la menopauză. Este bine de ştiut că gravidele cu hipotiroidie sau cu hipertiroidie trebuie să urmeze tratament pentru a se evita riscurile afectării fătului.

Ce arată nodulii

Nodulii tiroidieni sunt creşteri anormale ale ţesutului de la nivelul glandei. Riscul de apariţie a nodulilor tiroidieni este mai mare la femei, la persoanele care s-au expus radiaţiilor şi la cele care au lipsă de iod. Adesea, nu se simt la palpare, fiind descoperiţi la o ecografie de rutină. Nodulii mai mari pot fi totuşi văzuţi şi cu ochiul liber, pe faţa anterioară a gâtului. Pot însoţi unele afecţiuni precum guşa polinodulară, tiroidita (Hashimoto), chisturile sau adenomul folicular. De asemenea, aceste formaţiuni însoţesc şi diverse tipuri de cancer tiroidian sau sunt semn al metastazelor la acest nivel.   

Hipertiroidia poate da palpitaţii şi nervozitate

Când tiroida produce în exces hormoni apare hipertiroidia, tulburarea prezentă mai ales la femei, în special între 20 şi 40 de ani. Printre posibilele manifestări ale hipertiroidiei se numără: pulsul rapid, palpitaţiile, insomnia, scăderea în greutate, în ciuda apetitului crescut, accelerarea tranzitului intestinal şi a ritmului transpiraţiei, tulburările de ciclu menstrual, scăderea fertilităţii, slăbiciunea generală şi intoleranţa la căldură. Persoanele cu această tulburare mai pot avea hiperglicemie, tremor fin al mâinilor, nervozitate, agitaţie.

Simptome sugestive pentru hipotiroidism

Incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienţi hormoni sau hipotiroidismul are manifestări diverse. Printre acestea se numără tranzitul intestinal încetinit (constipaţie), tulburările de ciclu menstrual, scăderea frecvenţei cardiace, tulburările metabolice, malformaţii ale fătului în cazul unei sarcini apărute la o femeie cu hipotiroidism netratat, depresie sau agravarea unei depresii, somnolenţă, letargie, poftă de mâncare crescută, exprimare greoaie, tulburări de concentrare, piele uscată, vindecare mai greoaie a rănilor, intoleranţă la frig. La ambele sexe, hipotiroidia cauzează infertilitate şi scăderea libidoului.     

Guşa sau tiroida voluminoasă

Creşterea în volum a tiroidei, guşa este întâlnită în multe dintre afecţiunile tiroidiene. De exemplu, poate însoţi atât hipotiroidia, cât şi hipertiroidia. Orice modificare a dimensiunilor şi/sau structurii glandei tiroide se numeşte guşă. Astfel, există guşi difuze, în care nu există formaţiuni nodulare, şi guşi polinodulare sau uninodulare. Totuşi, guşa poate apărea şi fără a fi însoţită de modificarea funcţiei tiroidiene, fiind deranjantă doar din punct de vedere estetic.