Ce nu ştiai despre HPV

1 hpv vaccin jpg jpeg

Infecţia cu virusul papiloma uman (HPV) este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi poate provoca o serie de afecţiuni, atât la femei, cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni care pot evolua în cancer. Iată ce este important să ştii despre HPV.

Ce nu ştiai despre HPV

Există peste 150 de tulpini ale  virusului papiloma uman, dintre care unele implică risc oncogen redus. Însă, 15 tulpini dintre acestea, pot determina apariţia cancerului de col uterin (16, 18, 45, 31–cele mai periculoase). În Europa, 71,5% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tulpinile 16 şi 18. Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase şi se poate transmite pe cale sexuală cu o persoană deja infectată, prin orice tip de contact genital (vaginal, oral, anal), inclusiv doar prin atingerea părţilor intime. În 60% din cazurile de infectare cu HPV, persoanele nu prezintă simptome, însă, în restul cazurilor, la câteva săptămâni după actul sexual pot apărea negi genitali, umflături, pete, leziuni în zona organelor genitale sau în zonele învecinate. În faze avansate, cum este cancerul de col uterin, pot să apară dureri abdominale şi/sau sângerări după contactul sexual.

Citeşte şi: Cancerul de col uterin. Fumatul, una dintre cauze

Cum poţi evita infectarea

  • Există un vaccin care poate proteja femeile de patru tipuri de HPV, răspunzătoare de cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si de negi vaginali. Vaccinarea este recomandată fetelor în vârste între  9-12 ani, care nu şi-au începit încă viaţa.
  • Prin comportament sexual responsabil, inclusiv prin respectarea măsurilor de igienă, înaine şi după raportul sexual.
  • Un stil de viaţă sănătos este esenţial pentru păstrarea scutului asigurat de sistemul imunitar. Cu cât sistemul imunitar este mai puternic, cu atât organismul va putea elimina de la sine infecţiile, inclusiv pe cea cu HPV.

Pentru a depista precoce infectarea cu HPV şi eventualele modificări celulare cervicale produse de acestea, este importantă testarea anuală Babeş Papanicolau şi, la recomandarea ginecologului, genotiparea pentru HPV.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre endometrioză

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica Genesis Athens

Testul HPV se face pentru a depista infecţia cu HPV, dar şi pentru a vedea care genotip HPV este prezent. Testul se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul cervixului, la fel ca testul Papanicolau. Cel mai bun moment pentru a efectua acest test este la 8-12 zile de la ultima menstruaţie. Cu 48 de ore înainte de test, nu se fac duşuri intravaginale, nu se întreţin raporturi sexuale şi nu se folosesc tampoane intravaginale, creme sau ovule vaginale. Rezultatele testului HPV sunt disponibile, în general, în maximum două săptămâni şi pot exista două tipuri de rezultate:

● normal, atunci când virusul HPV nu este prezent

● anormal, atunci când virusul HPV este prezent

În cazul în care este identificată una dintre tulpinile de HPV cu risc cancerigen înalt, este recomandată efectuarea unei colposcopii şi a unei biopsii cervicale. Varianta cea mai sigură de tratament este ca bucata de ţesut afectată de virus să fie “decupată”, printr-o procedură ce se numeşte conizaţie. În cazurile incipiente, nu trebuie făcut altceva decât să fie ţinut sub control prin îmbunătăţirea imunităţii şi prin controale dese la medicul specialist (majoritatea recomandă controale la 6 luni).



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg