Cel puţin 10 ţări au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români după creşterea alarmantă a numărului de infectări din România, în condiţiile în care doar Suedia, Portugalia şi Luxemburg ne depăşesc la numărul de cazuri noi de Covid-19.

Trei ţări au anunţat deja că nu mai permit accesul cetăţenilor din România. Este vorba despre Malta, Norvegia şi Finlanda. În acelaşi timp, Cipru a anunţat că românii vor fi primiţi în interiorul graniţelor doar dacă prezintă un raport medical, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în care să se specifice că vizitatorul a fost testat negativ la infecţia cu noul coronavirus.

Alte state nu au fost atât de stricte şi permit accesul românilor, dar le impun 14 zile de izolare sau de carantină. Este vorba despre Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia.

România se află pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte rata de infectare la 100.000 de locuitori. Doar Suedia, Portugalia şi Luxemburg înregistrează în această perioadă mai multe cazuri noi decât ţara noastră. Pe de altă parte, printre statele care stau cel mai bine la capitolul gestionării pandemiei se numără Liechtenstein, care a lichidat deja noul coronavirus de pe teritoriul său, precum şi Letonia şi Ungaria, care au o rată foarte mică de infectare.