Ce înseamnă să manipulezi sau să fii manipulat? În teorie, manipularea este acel tip de influenţă cu care cineva acţionează asupra cuiva, prin diverse mijloace şi strategii, pentru a-i schimba comportamentul, percepţia, modul de gândire, în favoarea manipulatorului. De obicei, oamenii pregătiţi în acest sens acţionează până îşi ating scopul, fără să fie sensibili la emoţiile cu frecvenţă joasă prin care trec victimele. Din fericire, sunt binecunoscute tehnicile cu care operează manipulatorii, aşa că e bine să ţi le însuşeşti, ca să nu cazi pradă vânătorilor. Linguşeala este arma preferată a unui manipulator. Dacă eşti o persoană empatică, cum poţi să refuzi un biet om, aflat la nevoie? Manipulatorii folosesc această tactică pentru a primi ceea ce vor de la tine. Fii atent dacă cineva începe să-ţi spună lucruri frumoase dintr-o dată!

Manipulatorii vor să te simţi vinovat

Este atât de uşor să manipulezi pe cineva, care se simte vinovat! Pur şi simplu, acela va fi gata să ajute cu orice. De aceea, fii atent dacă începi să te simţi vinovat faţă de cineva. Micile lui „favoruri‟ atrag după ele lucruri pe care va trebui să le faci drept recompensă.

Te forţează să iei decizii emoţionale pripite

Toţi manipulatorii buni ştiu că deciziile emoţionale rapide sunt ca sarea şi piperul din mâncare. Dacă nu îţi dau suficient timp să te gândeşti la ceva sau dacă te obligă să iei o decizie rapidă, câştigă. O frază simplă precum „Am nevoie de timp‟, dacă este spusă cu încredere, cel mai probabil va răci interesul manipulatorului şi suunt şanse ca acesta să se retragă din peisaj.

Cei pasivi se prefac neajutoraţi şi necunoscători

„Am nunta în câteva săptămâni şi nu ştiu ce trebuie să pun la punct. Mă poţi ajuta, că tu te-ai organizat excepţional?‟ - cam aşa acţionează un manipulator pasiv. În mod firesc, vrei să ajuti pe cineva care pare a fi depăşită de situaţie. Îţi este milă de ea, pentru că nu are norocul tău şi nu vrei să fie nefericită. Iar ea exact asta vrea ea. Astfel de „victime” pot acţiona chiar în mod inconştient, dar tot manipulare se cheamă că fac.

Îţi reamintesc promisiunile făcute

„Mi-ai promis!‟ este o frază grozavă, care te poate face să îndeplineşti orice dorinţă ar avea un manipulator, chiar dacă simţi că ceva nu este corect la mijloc. Nimeni nu vrea să fie persoana care nu îşi respectă promisiunile. Soluţia! Răspunsul tău trebuie să fie întotdeauna foarte clar, fermn, astfel încât nimeni să nu te poată şantaja mai târziu.

Manipulatorii abordează în momente nepotrivite

În mare parte a timpului, experţilor în manipulare le place să ceară ajutor atunci când eşti foarte ocupat. Acest lucru le oferă şanse mai mari să fiţi de acord doar pentru a scăpa de solicitări. În plus, ei obişnuiesc să se scuze foarte mult şi să îţi spună cât de rău le pare să îţi ceară ajutor în acel moment.

@shutterstock