Cele mai frumoase pieţe de Crăciun din Europa. Călătoreşte virtual şi intră şi tu în magia de Crăciun a lumii

1 shutterstock 354241376 jpg jpeg

Marile capitale europene au îmbracăt straie de sărbătoare, transformând pieţele centrale în târguri de Crăciun.

De îndată ce frigul de noiembrie pune stăpânire peste Europa şi primii fulgi de nea sunt aşteptaţi cu nerăbdare de cei mici şi de cei mari deopotrivă, cofetarii, vânzătorii de suveniruri şi meşteşugarii care au trudit tot anul lucrând la păpuşi de porţelan şi figurine din lemn, decoraţiuni din ceramică, globuri de sticlă pictate manual şi lumânări parfumate de diferite forme şi culori îşi pregătesc marfa pentru târgurile de Crăciun ce se deschid la sfârşitul lunii noiembrie.

Odată montate căsuţele de lemn, gheretele pentru dulciuri şi gustări tradiţionale, ghirlandele şi instalaţiile de lumini, pieţele marilor oraşe sunt invadate de localnici, turişti şi amatori de produse naturale realizate ca pe vremea bunicilor. Aerul se umple de aroma castanelor coapte şi a merelor caramelizate, privirea ţi-e distrasă în toate părţile de cântăreţi, dansatori, păpuşari, animatori şi fanfare şi, preţ de o clipă, te simţi de parcă ai fi păşit în Ţara lui Moş Crăciun.

În Viena şi Salzburg (Austria), în München şi Köln (Germania), în Bruxelles (Belgia), Paris (Franţa), Basel (Elveţia), Copenhaga (Danemarca), Stockholm (Suedia), Tallin (Estonia), Cracovia (Polonia), Praga (Cehia), Ljubljana (Slovenia) şi Budapesta (Ungaria) se dă startul cumpărăturilor de Sărbători, respectând o tradiţie a vechilor burguri europene, pe care astăzi o copiază şi metropolele de pe alte continente.

Strasbourg, capitala Crăciunului

Deschis până după Revelion, târgul de Crăciun transformă Capitala Alsaciei în centrul distracţiei de Sărbători.

Inspirându-se de la vecinii germani, francezii organizează anual, din 1570 încoace, un târg de produse de iarnă, cu meşteri populari şi producători locali, un soi de vitrină culturală a întregii Alsacii, regiune de frontieră ce comprimă două tipuri de tradiţii, cea franceză şi cea germană. Gândit ca un festival neîntrerupt atât pentru copii, cât şi pentru artizani, ca spectacol vizual, dar şi caritabil, târgul de Crăciun din Strasbourg a reuşit să imprime acestui port riveran al Franţei titulatura de Capitale de Noël. De fapt, întregul oraş devine unul pietonal din 25 noiembrie şi până pe 6 ianuarie, pieţele găzduind 12 târguri propriu-zise de Crăciun, cu 300 de cabane din lemn pline de suveniruri şi bunătăţi, iar proprietarii de case întrecându-se în decoraţiuni exterioare, cu lumini, ghirlande şi jucării – ceea ce creează posibilitatea unor circuite fascinante pentru turişti.

Punctul terminus îl reprezintă giganticul brad împodobit (30 m), instalat în piaţa Kléber, şi Christkindelsmärik, cea mai mare şi mai veche Piaţă de Crăciun din Franţa, în Place Broglie. Urmează Piaţa Catedralei, locul cel mai încărcat de istorie din centrul vechi, apoi târgul de pe lunga esplanadă din faţa Operei şi cel din cartierul La Petite France – un fel de Veneţie în miniatură, creată din canale şi diguri construite pentru regularizarea debitului râului Ill, afluent al Rinului. Mergi şi la târgul de produse alsaciene din piaţa Austerlitz, în orăşelul copiilor, ticsit de jucării, şi prin shop-urile din Carré d’Or, un labirint de străduţe înguste.

Cu siguranţă, nu vei şti ce să alegi dintre varietăţile de turtă dulce şi ciocolată, zecile de modele de globuri şi figurine de pom, bunătăţile locale şi obiectele de marochinărie. Dar n-ai cum să pleci fără să guşti din vinul fiert cu scorţişoară ori din sucul de mere fiert cu şapte mirodenii (trei euro paharul) din Place de Meuniers ori fără să vezi spectacolul de lumini de pe faţadele clădirilor din Piaţa Castelului şi Piaţa Catedralei. Totodată, poţi asista la concerte de tot felul şi spectacole stradale, te poţi bucura de expoziţii şi le poţi oferi copiilor activităţi fascinante.

Crăciun în stil bavarez

Povestea pieţei de Crăciun din Műnchen, din jurul Marienplatz, începe încă din secolul al XV-lea, dar documentar este atestată prima dată în 1642. Este la fel de veche precum berăriile pentru care Munchen-ul este renumit, iar priveliştea este spectaculoasă, având în prim-plan uimitoarea clădire a Primăriei cu ceas mecanic cu figurine, la baza căreia se desfăşoară toata frumuseţea Bavariei, reprezentată de micii comercianţi se întrec în a-şi oferi produsele tradiţionale: turta dulce, renumiţii cârnaţi bavarezi (weisswurst), migdalele prăjite şi caramelizate, castanele coapte, fructele glazurate, vinul fiert aromat (gluhwein), jucăriile sau decoraţiunile din lemn, dar şi cristalurile bavareze.

Pe lângă piaţa tradiţională din inima Műnchenului, cochetul centru german găzduieşte aproximativ 20 de pieţe de Crăciun, plus un festival al iernii, cultural-etnic, un sat bavarez de Crăciun, patinoare naturale sau artificiale sau pieţe de sărbătoare mai speciale, cum ar fi „Piaţa Roz“.

Tradiţie vieneză

Cu aproape 30 de pieţe de Crăciun, Viena este una dintre cele mai îndrăgite destinaţii în perioadă sărbătorilor de iarnă, unde tradiţia târgurilor există de 700 de ani. Cel mai cunoscut dintre târguri este cel organizat în faţa primăriei oraşului, Rathausplatz, deschis încă din 15 noiembrie, unde anual sunt instalate 130 de căsuţe din lemn unde se vând decoraţiuni, jucării şi obiecte de artizanat, haine şi accesorii. Nelipsit este şi vinul fiert (

, doi-trei euro/cană), punciul de mere (

) sau de portocale (

) servit fierbinte, bomboanele şi castanele coapte

, două euro/cornet), merele trase în ciocolată, figurinele de marţipan şi nucile glazurate.

La palatul Schonbrunn şi la biserica St. Charles Borromeo se organizează an de an concerte de colinde, târguri cu decoraţiuni şi iesle cu Naşterea Domnului. Una dintre cele mai interesante atracţii pentru copii sunt workshop-urile tematice, în care cei mici învaţă să facă propriile felicitări şi prăjituri pentru cei dragi. Pentru cei care vor să vadă lucrările artiştilor locali, în cartierul Spittelberg este deschis un târg cu tematică artistică, iar în pieţele Am Hof, Karlsplatz şi Maria Theresien Platz veţi găsi alte bazaruri tematice.

„Winter Wonderland“ la Praga

Supranumit „Oraşul celor o sută de turnuri“, capitala Cehiei îşi îmbie vizitatorii cu vitrinele festive ale magazinelor, cu ghirlandele luminoase care decorează tot oraşul, concertele de sărbători şi bisericile din care răsuna concertele de colinde. Unul dintre cele mai cunoscute şi mai lungi târguri din Europa (căci se deshide pe 29 noiembrie şi se închide abia în prima zi a Anului Nou) este „Winter Wonderland“ din piaţa Wenceslas, desfăşurat în tot centrul istoric şi dedicat patronului oraşului, dar şi cele din Namesti Republiky şi Havelske Trziste sunt o atracţie aparte, prin ieslele care înfăţişează Naşterea Domnului.

Tarabele cu vin fiert, lichior cald de miere, cârnaţi şi alte bucate tradiţionale, cele cu jucării, globuri (cinci euro), cadouri şi bijuterii artizanat te vor face să te cauţi de mărunţiş prin buzunare. Iar dacă mergi cu copiii, te vei opri la toate standurile cu dulciuri, care-ţi vor face şi ţie cu ochiul. Şi cum să nu te ispitească gustoasele truhlik (produse de patiserie), turta dulce (patru euro), trufele învelite în cacao, biscuiţii glazuraţi, alunele şi fisticul trase în ciocolată?

„Joyeux Noël!“, din Paris

„Capitala Luminilor“ deschide porţile târgurilor de Crăciun pe tot teritoriul oraşului, din Saint-Germain des Prés până în Satul Disney (Disney Village). Cel mai mare târg din Paris, „Maison de l’Alsace“, un bazar cu bunătăţi specifice Crăciunului, porneşte de la rondul Champs Ėlysées-Clémenceau şi se întinde până la Place de la Concorde. Vizavi de Turnul Eiffel, în piaţa Trocadero, se desfăşoară un târg cu 120 de standuri dedicat copiilor, în timp ce în Place Saint-Sulpice poţi vizita Satul lui Moş Crăciun, unde 60 de artişti se adună pentru a-şi vinde lucrările. Reni, elfi, îngeraşi şi oameni de zăpadă vei întâlni şi în Disney Village, care creează o atmosferă de basm în Marne la Vallée. Piaţa de Crăciun Limousin este un paradis pentru cei care vor să dăruiască cadouri mai altfel: miere regională, ciocolată, gemuri, bomboane, acadelele cu sirop de arţar, lichioruri şi alte produse locale cum ar fi din porţelan Limoges, iar în piaţa produselor alimentare din Montparnasse vei găsi brânzeturi, cremă de ficat de gâscă, stridii, somon afumat şi alte bucate alese, la care merge ales şi un vin franţuzesc.

Sărbători multietnice în Bruxelles

Timp de cinci săptămâni, belgienii se bucură de târgul de Crăciun desfăşurat în două locaţii, una foarte aproape de Grote Markt, iar alta, cu mult mai mare, în piaţa din faţa catedralei Sainte-Catherine, de lângă fântâna Anspach. Somptuosul brad din inima pieţeii provine, o dată la doi ani, din pădurile belgiene, în ceilalţi ani fiind un cadou diplomatic din diferitele ţări ale Uniunii Europene – că doar Bruxelles e sediul UE! O plimbare pe la cele peste 200 de căsuţe festiive îţi va deschide, cu siguranţă, apetitul culinar. Odată ce ai intrat în această piaţă, o să fi „lovit” din toate direcţiile de arome ademenitoare, provenite atât de la celebrele wafe, cât şi de la miresmele îmbietoare de tarte cu cartofi, bacon şi brânză (tartiflette), scoici, vin fiert şi delicioasa ciocolată belgiană. Târgul de Crăciun din Bruxelles se laudă şi cu produse ale ţărilor comunitare, dar şi cu un patinoar, o zonă de carnaval cu carusel şi o roată uriaşă de unde poţi admira întregul peisaj multicolor. Admiră clădirea bursei decorată cu mii de luminiţe şi nu rata spectacolele ce a loc în fiecare seară în Grand Place, unde clădirile istorice devin fundalul unei coregrafii impresionante de muzică şi lumini.

@shutterstock



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg