Factorii emoţionali, mentali sau fizici ne pot determina să transformăm o activitate obişnuită într-un obicei, iar obiceiul în dependenţă. Printre cele mai cunoscute dependenţe se numără: mâncatul, jocurile de noroc sau consumul de substanţe interzise. Există şi alte dependenţe pe care mulţi oameni le pot avea, fără să ştie, cum ar fi aplicarea balsamului de buze sau ascultatul muzicii.

Navigarea pe Internet

Cercetările efectuate în China au constatat că dependenţa de Internet poate avea efecte similare asupra creierului precum dependenţa de substanţe interzise. Oricine suferă de această dependenţă ar putea întâmpina simptome comune cu alte dependenţe, cum ar fi semnele de sevraj. Cercetătorii de la Universitatea Leeds au aflat că persoanele care petrec mult timp pe Internet sunt predispuse la episoade depresive, mai ales dacă le este interzis accesul la mediul online.

Ascultatul muzicii

Cu toţii avem o melodie preferată care ne dă o stare bună, indiferent de cât de rea ne-a fost ziua. Acest sentiment poate fi captivant, deoarece atunci când ascultăm muzică plăcută, corpul nostru reacţionează în acelaşi mod ca atunci când mâncăm alimente care ne plac. Dopamina, substanţa chimică care ne face să repetăm un anumit tip de comportament, ne determină să ascultăm din nou aceeaşi piesă, motiv pentru care putem deveni dependenţi de ascultatul melodiilor noastre preferate.

Aplicarea balsamului de buze